Naslovnica

Koliko je zapravo trajao Stogodišnji rat?

Rat je trajao do 1453. godine kada je Francuska proglasila pobjedu te vratila sva svoja područja u bitki kod Castillona. Prema tome, rat je trajao 116 godina.
27. travnja 2016. u 14:49 1 komentara 1847 prikaza
Stogodišnji rat
Foto: Wikimedia CC

Velik broj sukoba između Francuske i Engleske koji su se odvijali tijekom 14. i 15. stoljeća, nije dobio ime "Stogodišnji rat" do 1823. godine, piše History.

Rat je navodno počeo 1337. godine kada je Filip IV. pokušao ponovno osvojiti Guyenne, dio u jugozapadnoj Francuskoj. Engleski je kralj Edward III. odgovorio napadom na francusko prijestolje. Rat je trajao do 1453. godine kada je Francuska proglasila pobjedu te vratila sva svoja područja u bitki kod Castillona. Prema tome, rat je trajao 116 godina.

Međutim, korijeni tog sukoba sežu još do 1066. godine kada je William Osvajač, vladar Normandije, osvojio Englesku te postao kralj. On je tehnički bio francuski vazal te je njegova uloga engleskog kralja dovela do vrlo komplicirane situacije oko kraljevskih brakova Engleske i Francuske. Većina je što engleskih, a što francuskih nasljednika, "svojatalo" i Englesku i Francusku. Tijekom godina, takva je situacija rezultirala velikim brojem sukoba te je 1337. godine kralj Edward objavio svoja prava na francusko prijestolje jer je bio nećak i najbliži muški rođak kralja Charlesa IV koji je preminuo 1328. godine.

  • Avatar kliker
    kliker:

    Zašto se ćuti o umešanosti Rimske katoličke crkve u tom ratu ????