NA DANAŠNJI DAN

Kolumbo otkrio Novi svijet

History Collection
12.10.2017.
u 11:02

Dok je Kolumbo vjerovao da se između bogatih azijskih otoka i Europe nalazi samo Atlantski ocean, Kolumbo se susreo s kraljem Ivanom II. od Portugala te ga je zamolio da mu financira putovanje prema bogatim azijskim otocima.

Nakon plovidbe preko Atlantskog oceana, talijanski istraživač Kristofor Kolumbo spoznao je otok na Bahamima te je bio uvjeren da je došao od istočne Azije. Njegova je ekspedicija odmah stigla na otok te ga prisvojila za španjolske vladare Izabelu i Ferdinanda koji su financirali pothvat kako bi on našao put na zapadu prema Kini, Indiji te bogatim azijskim otocima, piše History.

Kolumbo je rođen u Genovi u Italiji 1451. godine. Ne zna se puno o njegovoj mladosti, ali se zna da je radio kao mornar te kao pomorski poduzetnik. Bio je opsjednut mogućnošću da pronađe novi zapadni put prema Kini, Indiji i bogatim azijskim otocima. U to vrijeme Europljani nisu znali za izravan put prema južnoj Aziji, a put kroz Egipat i Crveno more je bio zatvoren za Europljane zbog Osmanskog carstva. Suprotno od poznatih legendi, educirani ljudi Kolumbovog doba nisu vjerovali da je Zemlja okrugla.

Međutim, Kolumbo je teško podcijenio veličinu planeta te izračunao da istočna Azija mora biti točno gdje se nalazi Sjeverna Amerika. Tada se nije znalo da postoji Tihi ocean.

Dok je Kolumbo vjerovao da se između bogatih azijskih otoka i Europe nalazi samo Atlantski ocean, Kolumbo se susreo s kraljem Ivanom II. od Portugala te ga je zamolio da mu financira putovanje prema bogatim azijskim otocima. Kada je došao u Španjolsku čak je dva puta odbijen od strane kralja Ferdinanda i kraljice Izabele. Međutim kada su Španjolci osvojili Granadu u siječnju 1492. godine, španjolsko je plemstvo potvrdilo njegov put prema Aziji.

Dana 3. kolovoza 1492. godine, Kolumbo je isplovio iz Palosa u Španjolskoj s tri mala broda - Santa Marija, Pinta i Nina. Dana 12. listopada ekspedicija je stigla na otok koji je najvjerojatnije bio Watling na Bahamima. kasnije istog mjeseca Kolumbo je uočio Kubu za koju je mislio da je Kina te je u prosincu stigao na Hispaniolu za koju je mislio da je Japan. Utemeljio je malu koloniju s 39 ljudi. Ubrzo se Kolumbo vratio sa zlatom, začinima te "indijskim zarobljenicima" 1493. godine te je primio velike nagrade i medalje časti od strane španjolskog dvora. Bio je prvi Europljanin koji je otkrio Ameriku nakon što su Vikinzi utemeljili kolonije na Grenlandu i Newfoundlandu u 10. stoljeću.

Kroz svoj život, Kolumbo je vodio četiri ekspedicije prema Novom svijetu te tako otkrio velik broj karipskih otoka, Meksički zaljev, Južnu i Srednju Ameriku, ali nikada je ispunio svoj cilj - pronaći zapadni oceanski put prema bogatim i velikim azijskim gradovima. Kolumbo je umro u Španjolskoj 1506. godine prije nego je shvatio što je postigao - otkrio je Novi svijet za Europu čija će bogatstva učiniti Španjolsku najbogatijom i najjačom nacijom na planetu.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije