DRUGI SVJETSKI RAT

Kopnena vojska Hrvatskog domobranstva 1941. – 1945. godine

Domobranstvo
dr. sc. Krunoslav Mikulan
22.08.2016.
u 17:44

Vojska je 16. travnja 1941. godine nazvana Hrvatsko domobranstvo, a dijelila se na Kopnene snage, Mornaricu i Zračne snage

Oružane snage NDH nekoliko su puta mijenjale svoj naziv, a i nazive svojih sastavnih dijelova; osim toga oružane snage nisu se čitavo vrijeme sastojale od istih dijelova. Za početak moramo razjasniti mnogobrojne promjene ovih naziva. Dana 10. travnja 1941. objavljen je Zakon o osnutku vojske i mornarice Države Hrvatske, po kojem „vojsku i mornaricu Države Hrvatske sačinjavaju svi vojni obvezanici dotadašnje vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije i to časnici, podčasnici i momčad sviju vrsti oružja, aktivni i rezervni koji su dana 1. studenog 1918. bili zavičajnici u ma kojoj općini koja je danas sastavni dio Države Hrvatske ili čiji su očevi bili toga dana zavičajnici tih općina.“ Do 16. travnja 1941. službeni naziv za novu hrvatsku vojsku bio je Vojska Države Hrvatske. Na prvoj sjednici državne vlade 16. travnja odlučeno je da se „ustrojstvo nove hrvatske vojske organizira i vodi po uzoru i na principima koji su vrijedili za Hrvatsko domobranstvo do 1918. godine. Na taj način produžile bi se kroz novu vojsku sve slavne tradicije prve hrvatske vojske i njene slavom ovjenčane 42. vražje divizije.“ Vojska je toga dana nazvana Hrvatsko domobranstvo, a dijelila se na Kopnene snage (ubrzo preimenovane u Kopnenu vojsku), Mornaricu i Zračne snage. 

U prvo vrijeme u sklopu Hrvatskog domobranstva nalazile su se i sve prometne ustanove (željeznice, pošta, brzojav, telefon i radio), kao i sve snage sigurnosti objedinjene u Odjelu za zbor javnog reda i sigurnosti...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 4. kolovoza na svim kioscima!

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Dr Evil
Dr Evil
08:46 23.08.2016.

to je u tzv. NDH bila ...brdska mornarica

OV
Ovozemaljski
00:41 23.08.2016.

U to vrijeme najmocnija vojska u "regionu"

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:08 23.08.2016.

Po cijem moru im je plovila mornarica haha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije