Fortifikacije Zadra

kopneni i morski sektor obrane

kopneni i morski sektor obrane
Vojna povijest
05.09.2013.
u 18:20

Dok je morski sektor bio jedinstven, odnosno nije bio podijeljen na podsektore, kopneni je sektor bio podijeljen na nekoliko podsektora

Talijanska obrana Zadra bila je podijeljena u dva sektora – kopneni i morski. Dok je morski sektor bio jedinstven, odnosno nije bio podijeljen na podsektore, kopneni je sektor bio podijeljen na nekoliko podsektora. Gotovo sa 100-postotnom sigurnošću možemo smatrati da je 6. travnja 1941. zadarski kopneni sektor obrane bio podijeljen na pet podsektora koji su bili označeni slovima od „A“ do „E“. Ipak za navesti je da originalna talijanska topnička karta od 28. kolovoza 1940. navodi postojanje triju sektora „Settore Diaz“, „Settore Cadorna“ i „Settore Rismondo“ te unutar njih još devet podsektora označenih slovima od „A“ do „I“. Osobnog sam mišljenja da je u razdoblju od 28. kolovoza 1940. do 6. travnja 1941. došlo do promjena u strukturi zadarskoga obrambenog sustava te da je talijanska obrana u rat ušla podijeljena na dva sektora i pet podsektora u kopnenom sektoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije