Naslovnica

Kraj bitke za Berlin

Nijemci su se predali ruskom generalu Žukovu. Iako su nadjačali Nijemce omjerom 4:1, Rusi su u samo dva tjedna bitke izgubili više od 100 tisuća, a ozlijeđeno je više od 300 tisuća vojnika.
02. svibnja 2014. u 12:20 0 komentara 1244 prikaza
Bitka za Berlin
Foto: www.warhistoryonline.com
Pogledajte galeriju 1/5

Dana 2. svibnja 1945. godine završila je bitka za Berlin. Nakon više od dva tjedna krvave borbe u predgrađu i centru Berlina, njemačka vojska položila je oružje. Nijemci su se predali ruskom generalu Žukovu. Iako su nadjačali Nijemce omjerom 4:1, Rusi su u samo dva tjedna bitke izgubili više od 100 tisuća, a ozlijeđeno je više od 300 tisuća vojnika. Izgubili su oko 2.000 tenkova te 1.000 aviona. Zarobili su 500.000 njemačkih vojnika.

Bitka za Berlin | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Na zidovima kuća i zgrada bijelom bojom bili su napisani Goebbelsovi slogani: "Svaki Nijemac će obraniti svoj glavni grad. Zaustavit ćemo crvene horde na zidinama našeg Berlina. Samo nas probajte zaustaviti!"
"U Berlinu su postavljeni betonski bunkeri, barikade, mine, zamke te su samoubilački odredi čekali kada će Crvena armija napasti. Počela je padati kiša. Vidio sam blizu Bisdorfa naše topništvo kako otvara vatru. -"Koja nam je meta?" - Pitao sam zapovjednika baterije. -"Centar Berlina, mostovi Spree i sjevernu i štetinsku željezničku postaju" - odgovorio je. Nakon toga se preko radija čula zapovijed od koje nam se ledila krv u žilama: "Otvorite vatru na glavni grad fašističke Njemačke". Upisao sam vrijeme, bilo je 8:30 sati, 22. travnja. Na centar grada palo je 96 granata u samo nekoliko minuta."

Bitka za Berlin | Autor : www.warhistoryonline.com Foto: www.warhistoryonline.com

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Berlin#Battle_in_Berlin

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.