NA DANAŠNJI DAN - DRUGI SVJETSKI RAT

Kraj bitke za Berlin

Bitka za Berlin
Foto: www.warhistoryonline.com
1/5
02.05.2014.
u 12:20

Nijemci su se predali ruskom generalu Žukovu. Iako su nadjačali Nijemce omjerom 4:1, Rusi su u samo dva tjedna bitke izgubili više od 100 tisuća, a ozlijeđeno je više od 300 tisuća vojnika.

Dana 2. svibnja 1945. godine završila je bitka za Berlin. Nakon više od dva tjedna krvave borbe u predgrađu i centru Berlina, njemačka vojska položila je oružje. Nijemci su se predali ruskom generalu Žukovu. Iako su nadjačali Nijemce omjerom 4:1, Rusi su u samo dva tjedna bitke izgubili više od 100 tisuća, a ozlijeđeno je više od 300 tisuća vojnika. Izgubili su oko 2.000 tenkova te 1.000 aviona. Zarobili su 500.000 njemačkih vojnika.

Foto: Wikimedia Commons

Na zidovima kuća i zgrada bijelom bojom bili su napisani Goebbelsovi slogani: "Svaki Nijemac će obraniti svoj glavni grad. Zaustavit ćemo crvene horde na zidinama našeg Berlina. Samo nas probajte zaustaviti!"
"U Berlinu su postavljeni betonski bunkeri, barikade, mine, zamke te su samoubilački odredi čekali kada će Crvena armija napasti. Počela je padati kiša. Vidio sam blizu Bisdorfa naše topništvo kako otvara vatru. -"Koja nam je meta?" - Pitao sam zapovjednika baterije. -"Centar Berlina, mostovi Spree i sjevernu i štetinsku željezničku postaju" - odgovorio je. Nakon toga se preko radija čula zapovijed od koje nam se ledila krv u žilama: "Otvorite vatru na glavni grad fašističke Njemačke". Upisao sam vrijeme, bilo je 8:30 sati, 22. travnja. Na centar grada palo je 96 granata u samo nekoliko minuta."

Foto: www.warhistoryonline.com

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Berlin#Battle_in_Berlin

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije