Naslovnica

Ukrajina povlači tenkove i lako topništvo

"Danas u 11 sati u regiji Lugansk započeli smo s povlačenjem tenkova T-64 i T-72, protutenkovskog topništva D-48 i D-44 te minobacača"
05. listopada 2015. u 12:58 2 komentara 2070 prikaza
T-64
Foto: Wikimedia

Ukrajina je započela s povlačenjem tenkova i lakog topništva iz istočnog dijela Luganska. Ugovor je potpisan s proruskim separatistima, izjavila je ukrajinska vojska, piše Trust.

Ukrajinci i vođe separatista dogovorili su za veliko povlačenje oružja iz istočne Ukrajine. Pobunjenici tvrde da će ovakvim razvojem događaja završiti sukob s ukrajinskom vladom.

"Danas u 11 sati u regiji Lugansk započeli smo s povlačenjem tenkova T-64 i T-72, protutenkovskog topništva D-48 i D-44 te minobacača", izjavio je glasnogovornik Ruslan Tkachuk na Facebooku. U borbenoj zoni Ukrajina posjeduje 360 tenkova uz 1 400 oklopnih transportera, piše u vojnom izvješću koje je objavljeno krajem kolovoza. Tkachuk je također izjavio da je povlačenje potpisano s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju te će se završiti tijekom sljedeća dva tjedna.

I dalje je na snazi prekid vatre u istočnom dijelu zemlje; dosad sukobljene strane nisu prijavile kršenje sporazuma. U subotu je viši dužnosnik pobunjeničkih snaga izjavio kako će početi s povlačenjem svojih oružja 18. listopada, piše pobunjeničko web sjedište DAN.

Borbe između ukrajinskih i pobunjeničkih snaga u regijama Donjeck i Lugansk odnijele su od travnja 2014. godine preko 8 000 života.