AKTUALNO

Kralj Boris i Bugarska prešli na stranu Sila Osovine

Rat
Foto: Wikimedia CC
01.03.2017.
u 09:10

Povjerovao je Hitlerovim hvalisanju kako je već porazio neprijatelja te je Bugarsku bacio na stranu Sila osovine.

Na današnji dan 1941. godine, Bugarska se pridružila Silama osovine potpisavši Trojni ugovor, piše History.

Kada je izbio Drugi svjetski rat, Bugarska je proglasila neutralnost. Međutim, bugarski kralj Boris je htio proširiti svoje granice, a Njemačka je već vratila Bugarskoj južni dio Dobruje. Bugarska je u Prvome svjetskom ratu odabrala krivu stranu prešavši na stranu Središnjih sila (Austro-ugarskog i njemačkog carstva). Kralj Boris nije htio ponovno napraviti istu grešku.

Povjerovao je Hitlerovim hvalisanju kako je već porazio neprijatelja te je Bugarsku bacio na stranu Sila Osovine. Hitler je trebao prijateljsku Bugarsku kroz koju bi mogao marširati na Jugoslaviju i Grčku. Ako bi Nijemci pobijedili u Grčkoj, Bugarska bi dobila područje sve do Egejskog mora. Dana 1. ožujka, Nijemci su započeli marširati kroz Balkan, a kralj Boris je potpisao ugovor s Hitlerom u Beču.

Bugarska je kratko imala koristi od savezništva. Dobila je određene teritorijalne ustupke u Grčkoj i Jugoslaviji, ali Hitler tada još nije počeo iskorištavati svog partnera u borbama protiv Sovjetskog Saveza. Nakon što je kralj Boris pripremio bugarske postrojbe za Istočno bojište 1943. godine, komunisti i zemljoposjednici su započeli s velikim otporom te su pogubili više od stotinu pronacističkih dužnosnika. Kralj Boris je također umro od infarkta. Ubrzo su se mijenjale različite vlade do invazije Sovjetskog Saveza na Bugarsku u rujnu 1944. godine te je stvorena poratna prosovjetska Bugarska.

>>Velika Bugarska

>>Završio Prvi balkanski rat

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije