NA DANAŠNJI DAN

Kralj Ladislav prodao Dalmaciju; ustaše strijeljale ugledne građane u Kerestincu

kerestinec
Foto: http://static.wixstatic.com/
09.07.2014.
u 05:20

Ironija je bila to veća što je u Zadru šest godina prije, na ustrajanje hrvatske strane, Ladislav Napuljski okrunjen za hrvatskoga kralja, a pritom je još i dao riječ da će "braniti cjelokupnost Dalmacije, Hrvatske i Slavonije.

1409. – Nakon višemjesečnog cjenkanja s Mlečanima oko prodaje Dalmacije, u kojoj je gubio utjecaj i vlast, Ladislav Napuljski prodao je kraljevska prava na posjede za koje je bilo izgledno da će izgubiti u ratovima. Najprije je Mlečanima za svoj dio Dalmacije tražio 300.000 dukata, da bi na kraju 9. srpnja u Veneciji u crkvi sv. Silvestra sklopio ugovor kojim ju je prodao za 100.000 dukata. Za taj novac prodao je grad Zadar s tvrđavom i kotarom, Novigrad, Vranu i otok Pag, sa svim pravima ne samo na to područje nego na čitavu Dalmaciju. Ironija je bila to veća što je u Zadru šest godina prije, na ustrajanje hrvatske strane, Ladislav Napuljski okrunjen za hrvatskoga kralja, a pritom je još i dao riječ da će "braniti cjelokupnost Dalmacije, Hrvatske i Slavonije.

1941. Kerestinec – U dvorcu Kerestincu pokraj Zagreba zatvor je osnovan još prije okupacije zemlje. Na početku Drugoga svjetskog rata ondje su ustaše, uz više od stotinu zatvorenika, zatvorili i Božidara Adžiju, Otokara Keršovanija, Ognjena Pricu, Augusta Cesarca i mnoge druge ugledne Hrvate. Spomenuti su strijeljani 9. srpnja 1941. godine u znak odmazde za ubojstvo ustaškog policajca. Taj je događaj ubrzao planove za bijeg dijela zatvorenika, koji su se nekoliko dana nakon toga odlučili na proboj iz zatvora. U proboj su krenula 92 zatvorenika, većina ih je pritom ubijena, a preostali logoraši, jer ih vani nitko nije dočekao, bili su uhićeni i poslije streljani.

Izvor: "Na današnji dan – prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Komentara 14

SO
Somelier
08:36 09.07.2014.

Zašto ne pišete koliko je 07.07.1945 pobijeno Hrvata (žene, djece ,staraca i razoružanih domobrana i ustaša) na križnome putu.

Avatar CrazyMustang
CrazyMustang
14:18 09.07.2014.

kad dođu nijemci, i talijani onda je okupacija u pitanju, a kada dođu Srbi komunisti i "Jugoslaveni" na vlast, onda je riječ o "narodnom oslobođenju". ne znam tko vas uči povijest, ali mi smo i prije te vaše takozvane okupacije koja je više bila oslobođenje a ne okupacija, jer prije NDH postojala je Kraljevina Jugoslavija po ničemu bolja od one koja je ovdje postojala od 1945-1991, ali očito je nekim i danas Jugoslavija "simbol slobode i nezavisnosti". srećom meni nije, iako sam vrlo kratko živio u drugoj dovoljno mi se prisjetit kako sam živio u svojoj ranoj mladosti a što je sve bila posljedica te vama divne "narodne slobode" koja je usljedila 1945 kada je tobože završila okupacija zemlje. naravno, normalno da nismo bili slobodni pod talijanskim fašistima, ali pričat da je NDH bila samo produkt nijemaca i talijana, a ne volje hrvatskog naroda mogu samo okorijele jugoslavenčine i tipovi kojima je zapravo Hrvatska i Hrvati trn u oku. da ima i puno takvih hrvata, jer da ih nema ne bi bilo toliko partizana po hrvatskoj koji su jedva dočekali pod krinkom borbe "protiv fašizma" borit se protiv vlastite države. mi bolje u tom momentu nismo imali, i ta kakva je god bila da bila bila je naša, a žalosno da su neki to pristali mjenjat zbog svijetskih okolnosti za Jugoslaviju i naravno opjevanog "maršala" Tita koji nas je tamničio i ubijao kad god je za to imao i najmanje povoda. to je valjda ta vaša "sloboda" o kojojo pričate, kada shvatite da smo mi prije NDH i pogotovo poslje iste bili daleko više ko nacija i država okupirani, tada ćemo moći pričati o ovakvim temama do tada ste mitomani ko i svi ovi koji i danas nariču Titi i njegovim "antifašistima" a što je ništa drugo nego izrugivanje zdravoj logici. nije to nikakav revizionizam, već pokušaj da jedan totalitarizam i jedan zločinački sustav operu pod krinkom borbe protiv drugog. jer ako su Ustaše i NDH bili zločinačka okupatorska organizacija, šta je onda tek bila SFRJ i Partizani sigurno ne temelj naše države kako nam to neki danas na čelu s našom vladom i predsjednikom pokušavaju dočarat.

MI
misetic
19:23 09.07.2014.

Ustaski pokret je osnovan 1928 godine kao osloboditeljski pokret nakon ubojstva hrvatskih narodnih zastupnika u beogradskoj skupstini-razbojnickoj jazbini..Dakle,ako se vec bavite problematikom ustastva,onda razlucite ideju jednog osloboditeljskog i revolucionarnog pokreta ,ciji je program bio zasnovan napotpunom oslobodjenju od veliko-srpskih megalomanskih zlocina i za nezavisnu drzavu Hrvatsku,od rezima koji je vladao stvaranjem N.D.H . Nakon tz.oslobodjena odmah se vidilo o kakvom se oslobodjenju radilo jer Bleiburg i krizni putovi su samo jos jedan dokaz da su se tz.partizansko-E ERO srpsko-cetnici uz partizansko -kvislinske hrvate borile ne protiv poglavnika A.Pavelica nego protiv hrvatske drzave kao takve.Sto se tice Kerestinca i spominjanjee streljanja komunistickih prvaka,sami kasete da su ubili jednog hrvatskog strazara i da su za odmazdu streljani.I u jednoj americi postoji zakon,da seza ubojstvo policajca donosi smrtnaa presuda. Aza pokusaj "proboja" iz Kerestinca ,valjda vam je poznato da ih je trebao docekat tadasnji "sekretar"kom.partije hrvarske veliko srbin Rade Koncar,koji je ,kao slucajno zakasnio.Ako samo letomicno pogledamo slijed dogadjanja od pocetka zivota N.D.H i pocetka god.1991 vidjet cemo da su prva ratna zarista na istim mjestima,prvi i najokrutniji zlocini nad hrvatskim zivljem,a oba puta se radilo o veliko-srpskom neprihvacanju nezavisne hr.drzave bez obzira radilo se o Pavelicu ili Tudjmanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije