Legija stranaca 3

Križ sa zvijezdom Brunu Zorici i Iliji Totu

Križ sa zvijezdom Brunu Zorici i Iliji Totu
Vojna povijest
05.07.2012.
u 23:48

Zorica: "Možeš ti biti načičkan čime hoćeš, ali zapovjednici francuske vojske ne bi ni pogledali nekog poput našeg generala Zagorca pa koliko god da je okićen medaljama!"

Bruno Zorica je nakon obuke godinu dana proveo u padobranskoj pukovniji, u satniji specijaliziranoj za protuoklopno djelovanje. Svakodnevno su se uvježbavala različita taktička borbena djelovanja koja su nastojala biti što realističnija i iscrpljujuće hodnje po planinskom području. Značajno iskustvo za predstojeće odlaske na terene stekli su manevrima koje su se izvodili protiv mornaričkih postrojbi regularne francuske vojske: „Tu su zapovjednici uvijek morali biti domišljati. Ostale postrojbe nisu baš imale uspjeha, mi jesmo…Jer ne možeš im baš svake godine prodati istu foru, samo tako upasti u one baze u Toulunu, zauzeti strateške položaje, radare i ostalo“. Također su kao i ostale satnije 2 REP-a bili u stalnoj pripravnosti za uzbunu, za odlazak na intervenciju u Afriku. Naravno, vježbali su skokove iz aviona u svim uvjetima što je katkad rezultiralo ozljedama, posebno u području Borgo jer je dio kraj zone skoka bio okružen vinogradima. U jednom od tih skokova, gležanj je ozlijedio i Zorica, što će umnogome utjecati na kasniji premještaj iz 2 REP-a, čemu je donekle i sam kriv. Naime, Hrvat nije bio imun na izlaske u turistički Calvi, a kada je ustanovio da je vlasnik dobrostojećeg hotela Istranin, još k tome poznanik, postao je privilegiran i rado viđen gost tog objekta. Slika mladog legionara komfornog ponašanja nije bila previše draga nekim časnicima 2 REP-a. Nakon ozljede gležnja, koja se možda mogla i sanirati, Zorica je dobio premještaj kakav dobivaju legionari koji liječe ozljede. To je značilo da odlazi na teren u jednu od prekomorskih zemalja: Tahiti, Džibute, Francusku Gvajanu ili Komore. Zorica je poslan na Komorske otoke, područje vrlo ugodne klime, egzotičnih djevojaka i uglavnom susretljivih domorodaca. Doduše, pristigao je u razdoblju političke krize jer su neke otočne skupine htjele izboriti nezavisnost poput susjednog Madagaskara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije