NA DANAŠNJI DAN

Križari osvojili Jeruzalem; svrgnut predsjednik Makarios

jeruzalem
Foto: http://nobility.org/
15.07.2014.
u 05:03

Narodna garda uz potporu vojne hunte u Grčkoj svrgnula je predsjednika Makariosa; on je pobjegao u London, a naslijedio ga je Nikos Sampson

1099. – BLISKI ISTOK: Prva križarska vojska doprla do Jeruzalema te ga oduzela arapskim Fatimidima, koji su godinu prije iz njega protjerali Seldžuke; poginulo 70.000 muslimana i Židova; osnovano kršćansko Jeruzalemsko Kraljevstvo koje se zadržalo do 1187. godine.

1240. – RUSIJA: Novgorodski knez Aleksandar Nevski uz rijeku Nevu pobijedio agresivne Šveđane; u dvije godine zaustavio i prodor njemačkog viteškog reda.

1410. – POLJSKA, LITVA: Poljsko-litavska vojska kod Tannenberga u Pruskoj (danas Stebark u Poljskoj) porazila vojsku njemačkoga viteškog reda, čime počinje njegov pad.

1927. – KINA: Potpuni raskol između prijašnjih saveznika, Komunističke partije i Komintanga; uzrok raskola pravi je državni rat u velikoj državi, a povod zahtjev vođe Kuomintanga Čankg Kai-peka za prekid suradnje s Komunističkom partijom Sovjetskog Saveza: između dviju strana razvio se pravi rat: u krizi je Mao Ce-tung čak isključen iz Politbiroa kineske Komunističke partije.

1974. – CIPAR: Narodna garda uz potporu vojne hunte u Grčkoj svrgnula je predsjednika Makariosa; on je pobjegao u London, a naslijedio ga je Nikos Sampson; no već 20. srpnja na otoku se iskrcava turska vojska koja ga smjenjuje; 22. srpnja sklopljeno je primirje i počeli su pregovori, ali bezuspješno; Turci do 16. kolovoza nadziru 40% otoka.

Izvor: "Na današnji dan – prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije