SUKOBI

Krvavi libanonski rat 1982. godine

LookLex
17.07.2017.
u 13:35

Poslije atentata na njegova veleposlanika u Londonu operacijom „Mir za Galileju“ 6. lipnja 1982. u rat se uključio i Izrael. Oko 60.000 izraelskih vojnika i više od 800 tenkova uz podršku borbenih zrakoplova i helikoptera te topništva i raketnih topovnjača prešlo je izraelsko-libanonsku granicu na tri mjesta.

Libanon i glavni grad Bejrut bili su oaza multikulturalnog Levanta u kojem su kršćanske i muslimanske sekte živjele i stvarale zajedno. No stoljetni mir prekinut je u travnju 1975. kada je počeo dugotrajan krvavi građanski rat. Naime, 70-ih godina ojačala je sekta Shia muslimana, kojima su se nakon „Crnog rujna“ pridružili i Palestinci protjerani iz Jordana. S područja Libanona Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) uz potporu Sirije nastavila je napade na sjeverni Izrael, što je izazvalo upad izraelskih komandosa u Bejrut i sukob između kršćana i muslimana.

Iako je rat nakratko zaustavljen sirijskom intervencijom, sukobi su se nastavili blizu izraelske granice. Izrael, okružen neprijateljskim arapskim zemljama, u kršćanskoj miliciji  Falanzi“ Pierra Gemayela pronašao je prirodnog saveznika. Uskoro su u sukob otvoreno ušli i Sirijci. U samom Libanonu u jednom trenutku međusobno su se borile čak 53 privatne vojske unatoč prisutnosti mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Poslije atentata na njegova veleposlanika u Londonu operacijom „Mir za Galileju“ 6. lipnja 1982. u rat se uključio i Izrael. Oko 60.000 izraelskih vojnika i više od 800 tenkova uz podršku borbenih zrakoplova i helikoptera te topništva i raketnih topovnjača prešlo je izraelsko-libanonsku granicu na tri mjesta. Istodobno izraelsko oklopništvo, padobranci i pomorski komandosi iskrcali su se na libanonsku obalu.

Cilj Izraela bio je odbaciti PLO 40 kilometara od svoje granice kako raketama ne bi mogao gađati sjever  Izraela. Izraelci su devet tjedana opsjedali Bejrut i nakon teških borbi istjerali PLO iz grada. Preostale Palestince u logorima Sabra i Šatila masakrirala je kršćanska milicija. Kada je u eksplozijama kamiona-bombi u Bejrutu poginulo nekoliko stotina američkih i francuskih vojnika, višenacionalne mirovne snage su se povukle. Izraelci su se djelomice povukli 1985., a borbe ekstremističkih skupina i dalje su se nastavile uz goleme civilne žrtve. Rat je završen tek 1990. kada je libanonski parlament u At Taifu u Saudijskoj Arabiji postigao sporazum o nacionalnoj pomirbi i izabrao novog predsjednika. Tijekom libanonskoga građanskog rata ubijeno je 200.000 ljudi, a materijalna šteta procijenjena je na 25 do 30 milijardi dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije