SPORTAŠI U RATOVIMA

Legendarna najava Joea Luisa: "Mi ćemo pobijediti jer mi smo na Božjoj strani!"

Barrow
Wayne State University
07.03.2016.
u 20:46

Amerikanci posebno pamte najavu Joea Loui­sa koja je ušla u legendu: „Mi ćemo pobijediti jer mi smo na Božjoj strani!". Primjeri Joea Lousa, Sugara Robinsona i drugih sportaša zorno svjedoči kako vrhunski sportaši mogu na razne načine pružati potporu vojnicima

Joseph Louis Barrow poznatiji kao Joe Louis, ili smeđi bom­barder, bio je po mnogima najbolji boksač svih vremena u teškoj kategoriji i neprekidni svjetski prvak u razdoblju od 1937. do 1949. godine. Za rukom mu je pošlo čak 25 puta obraniti naslov svjetskog prvaka što je i danas nenadmašeni rekord. U Americi je stekao veliku slavu i kao borac protiv rasizma te kao član američke vojske u Drugome svjetskom ratu. Iako nije izravno sudjelovao u borbama, Louis je promaknut u čin narednika i na kraju rata dobio je med­alju „Legion of Merit" za izniman doprinos u podizanju morala tijekom rata. Njegov doprinos bio je višestruk. Na samom početku vojne službe 1942. godine sakupljao je novčana sredstva boksajući s brojnim konkurentima. Tako je 9. siječnja 1942. boksao prvi meč s velikim rivalom Bud­dyjem Bearom na kojem je prikupljeno značajnih 47.000 američkih dolara. Vojnicima je pomagao i motivacijski, pa je primjerice nakon toga meča na novinarsko pitanje: „Čime se baviš?", Bombarder spremno odgovorio: „Bor­ba je moj život i pustite nas na te Japance!".

Nakon prve odrađene borbe nastavio se boriti s konkurentima i mar­Ijivo prikupljati novac za vojsku. Louiseova popularnost u javnosti i među vojnicima rezultirala je ulaskom u jed­inicu za posebne namjene koju su činile poznate osobe iz svijeta zabave i sporta, a koja je imala zadatak obilaziti savezničke vojnike u Engleskoj te ih u trenucima opuštanja zabaviti i motivirati za daljnje ratovanje. Član te postrojbe bio je još jedan proslavljeni boksač, Sugar Ray Robinson te su njih dvojca proputovali tijekom 1943. i 1944. godine više od 35.000 kilometara i održali 96 boksačkih mečeva pred više od dva milijuna vojnika. Popularnost Joea Louisa u domovini rasla je iako je bio tamnoput (što u to vrijeme nije bila nimalo olakotna okolnost), a pomogla je i ostalim tamnoputim američkim vojnicima za koje se zalagao, jer je želio dokazati da su i oni jednako vrijedni kao i vojnici bijele puti. Amerikanci posebno pamte najavu Joea Loui­sa koja je ušla u legendu: „Mi ćemo pobijediti jer mi smo na Božjoj strani!". Primjeri Joea Lousa, Sugara Robinsona i drugih sportaša zorno svjedoči kako vrhunski sportaši mogu na razne načine pružati potporu vojnicima.

Komentara 1

MA
marianna.amigya
22:07 08.03.2016.

Amerika ( SAD) permanenento ratuje od 1945,do danasnji dan !Nnekad pobjedi,a vise puta gubi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije