Legija stranaca

Legija stranaca i građanski rat u Libanonu

Legija stranaca i građanski rat u Libanonu
Vojna povijest
05.08.2012.
u 16:12

Bruno Zorica: "Ne znaš tko je s kim, tko protiv koga. Svaki kvart ima svoju vojsku..."

Osamdesete godine 20. stoljeća bile su za borbenu povijest „Legije stranaca“ prilično mirno razdoblje. Dva su značajna vojna angažmana legije u tom desetljeću. Prvi je bio tijekom građanskoga rata u Libanonu, 1982. i 1983. godine. Kriza koja je izbila 1982. godine nakon jednoga od brojnih upada izraelske vojske u Libanon samo je vrhunac oružanih obračuna koji su godinama potresali ovu državu. Libanon je zapravo jako mala država, prostorno gotovo dvostruko manja od Slovenije, ali je i dvostruko napučenija. Blizu 4,5 milijuna stanovnika živi u šest najvećih gradova. Nakon izraelsko-palestinskoga rata, veliki je broj Palestinaca izbjegao u Libanon. Taj je broj do 1975. godine narastao na više od 400 000, od čega barem deset posto boraca PLO-a (eng. Palestine Liberation Organisation). Kako su se oni sve više počeli sukobljavati s regularnom vojskom i vjerskim milicijama, istodobno djelovali protiv Izraela, izbijali su sukobi koji su prerasli u građanski rat. U njemu od vanjskih snaga djeluju Izrael i Sirija pa uskoro u Libanonu nastaje pravi ratni kaos. Dok je etnička struktura Libanonaca homogena (oko 85 posto su Arapi), religijski je sastav teško opisivi “gemišt“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije