Naslovnica

Leibstandarte-SS "Adolf Hitler" - ratni put Hitlerovih pretorijanaca

Opširno o ovoj temi možete čitati u novom broju Vojne povijesti koji je u prodaji na kioscima od 5. srpnja!
04. srpnja 2016. u 15:55 8 komentara 7261 prikaza
Hitler
Foto: Bundesarchiv, Bild 102-00009 / CC-BY- SA 3.0
Pogledajte galeriju 1/5

"Leibstandarte" označava postrojbu čija je temeljna zadaća tjelesna zaštita poglavara države. Sam naziv javlja se u srednjem vijeku na području Njemačke (Kraljevina Bavarska, Kneževina Saska…) te označava pripadnike postrojbi koji su čuvali vladare, odnosno u doslovnom smislu brinuli se o sigurnosti njegova tijela (njem. Leib ‘tijelo’). Tako se u mnogim njemačkim državama (na dvorovima kraljeva, kneževa, vojvoda…) ustrojavaju postrojbe za osobnu zaštitu vladara (njem. Leibwache ‘tjelesna straža’), koje uz navedenu temeljnu zadaću fizičkog osiguranja vladara preuzimaju i ceremonijalne zadaće (npr. svečana postrojavanja prilikom inozemnih posjeta, svečane smjene straže na glavnom ulazu u dvor vladara…). S druge strane naziv »Standarte« izvorni je njemački naziv za postrojbu razine pukovnije koji se koristio u srednjem vijeku. Nakon ujedinjenja 1871. godine njemačka vojska usvaja naziv »Regiment« za postrojbu pukovnijske razine, dok se srednjevjekovni njemački nazivi za postrojbe potiskuju iz uporabe (tako se umjesto izvornog njemačkog naziva za postrojbu razine bojne – »Bann« – uvodi naziv »Bataillon«; ovdje treba napomenuti da njemački riječ »Bann« označava ratni stijeg, odnosno postrojbu koja se okuplja ispod ratnog stijega svoga vladara, što je na području srednjevjekovne Banske Hrvatske bio »Banski banderij« – postrojba na osobnom raspolaganju banu).

Hitler | Autor : Bundesarchiv, Bild 183-H04436 / CC-BY- SA 3.0 Foto: Bundesarchiv, Bild 183-H04436 / CC-BY- SA 3.0

FOTO: Svečani postroj Leibstandarte-SS »Adolf Hitler« dočekuje Führera Adolfa Hitlera u Klagenfurtu, travanj 1938. godine

S ustrojavanjem Jurišnih odreda (njem. »Sturm-Abteilung« – SA) Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP), koji su postrojeni kao poluvojna organizacija stranke, dolazi do ponovne uporabe izvornih njemačkih naziva postrojbi (»Standarte« – pukovnija, »Sturmbann« – jurišna bojna i »Sturm« – satnija), što se nadalje očituje i u nazivima činova (»Standartenführer« – zapovjednik pukovnije, »Sturmbannführer« – zapovjednik bojne i »Sturmführer« – zapovjednik satnije). Nakon ustrojavanja Zaštitni odredi (»Schutzstaffel« – SS) NSDAP-a preuzimaju nazive za postrojbe i činove od SA-a.

Hitler | Autor : Bundesarchiv, Bild 101III-003- 29 / CC-BY- SA 3.0 Foto: Bundesarchiv, Bild 101III-003- 29 / CC-BY- SA 3.0

FOTO: Počasna satnija Leibstandarte-SS »Adolf Hitler« u svečanom dvorištu nove kancelarije Reicha

Povijest Leibstandarte-SS »Adolf Hitler« (LSSAH) čvrsto je vezana uz povijest i ratni put Waffen-SS-a (Oružanog SS-a), a kako mu samo ime kazuje, oružanog krila SS-a. U travnju 1925. godine Hitler ustrojava SS koji u tom trenutku čini 18 ljudi. Tada SA ima oko 30 000 članova, čija je »svakodnevna aktivnost« sukobljavanje s nacističkim političkim protivnicima u pivnicama i na ulicama diljem Reicha. Hitleru je trebala pouzdana skupina ljudi koja će se ponajprije brinuti o njegovoj osobnoj sigurnosti i koja će biti lojalna samo njemu, za razliku od SA-a koji je kao svoga istinskog vođu doživljavao Ernsta Röhma, osnivača i načelnika stožera SA-a, ustvari pravoga zapovjednika SA-a, iako je to Hitler nominalno bio. Hitler 6. siječnja 1929. godine imenuje Heinricha Himmlera, tada 29-godišnjeg diplomiranog agronoma, državnim vođom SS-a (njem. Reichsführer-SS – RFSS), a sam SS u tom je trenutku brojao svega 280 članova i bio je sastavni dio SA-a. Za razliku od SA-a, čiji je član mogao postati doslovno svaki Nijemac, Himmler je imao drugačije planove za SS. Želio je od SS-a stvoriti elitističku organizaciju, moderni viteški red, čija je svrha postojanja trebala biti zaštita poretka nacističkog Trećega Reicha.

Hitler | Autor : Bundesarchiv, Bild 146-1988- 001-25 / CC-BY- SA 3.0 Foto: Bundesarchiv, Bild 146-1988- 001-25 / CC-BY- SA 3.0

FOTO: Pripadnici Leibstandarte-SS »Adolf Hitler« prilikom svečanog postrojavanja, vojarna Berlin-Lichterfelde, veljača 1934. godine

Opširno o ovoj temi možete čitati u novom broju Vojne povijesti koji je u prodaji na kioscima od 5. srpnja. U njemu još izdvajamo i ove teme: boj za Ljubovo pripadnika 2. A brigade ZNG-a U Domovinskom ratu; vrhunac Imperijalne rimske vojske te u aktualnom kutu o tome postaje li Europa primarna meta terorizma? Sve to i još mnogo drugih tekstova čitajte u novom VP-u na 92 stranice za samo 19,99 kuna!

LSSAH | Autor : Ninoslav Bandić Foto: Ninoslav Bandić

>>Postaje li Europa primarna meta terorizma?

 • Avatar commentator
  commentator:

  Čemu to? Dali to večernjak obrazuje pućanstvo putem ove "večernje škole?" Ili su to kompenzacije za ona vremena kada se u ex yugi nisu smjele nositi na primjer hlaće ako su slučajno na sebi (uvoz sa zapada) imale ucrtan ili ... prikaži još! ušiven neki bezazleni uzorak u obliku orla (ne nužno sličan nacističkom)?

 • Avatar @proma_trač
  @proma_trač:

  Svaka čast, Nijemci su uvijek bili vojničine kakvih u svijetu jako malo ima. Nažalost već par generacija im ispiraju mozak i odgajaju ko kakve fifice. Valjda sve iz straha da nebi opet nešto započeli.

 • Avatar stinkyink
  stinkyink:

  ahaaaa koji bolesnici.drzava vam afrika u evropi pola stanovnistva kruha gladno a vi svrsavate na naciste.