IZ NOVOG BROJA

Ličani u okupaciji Bosne i Hercegovine 1878. godine

Bitka za Sarajevo 1878.
grafika G. Duranda
13.04.2021.
u 07:53

Ovaj prilog posvećen je pripadnicima ličke 79. ugarske (hrvatske) pješačke pukovnije Zajed- ničke vojske iz Otočca („K. u. K. 79. Ungarische (croatisches) Otočaner Infaterie-Regiment Graf Jellačić“), poznatije kao „Jelačićevci“, koja je imala najveće gubitke u okupaciji.

Ovaj prilog posvećen je obilježavanju 140. obljetnice okupacije Bosne i Hercegovine i pripadnicima ličke 79. ugarske (hrvatske) pješačke pukovnije Zajedničke vojske iz Otočca („K. u. K. 79. Ungarische (croatisches) Otočaner Infaterie-Regiment Graf Jellačić“), poznatije kao „Jelačićevci“, koja je imala najveće gubitke u okupaciji, a Bihać je bio poprište borbi s međusobno najvećim gubitcima.

Jelačićevci su u jednome danu – 7. rujna 1878. – imali ukupne gubitke od 317 vojnika. U prilogu je opisano njihovo sudjelovanje u vojnim operacijama na području zapadne i srednje Bosne. Ovime želimo odati počast velikim žrtvama pukovnije u tim operacijama, ali i svim ostalim sudionicima ovih događaja. Da bi se shvatila isprepletenost interesa velikih sila oko same okupacije navedeni su vojno-politički odnosi osmanske države, a posebno Habsburške Monarhije, te odnosi u širem okruženju. Na temelju raspoložive literature i izvorne arhivske građe iz fundusa austrijskoga Ratnog arhiva, „Österreichisches Staatsarchiv – Kriegsarchiv“, prvenstveno iz sačuvane operativne dokumentacije sačinjena je analiza borbi u kojima je sudjelovala Lička pukovnija.

Posebno je bilo dragocjeno vrlo rijetko sačuvano djelo Carla Schmarde „Kurzgefasste Geschichte des k.u.k. Otočaner Infanterie-Regiment Graf Jellačić Nr. 79 und seiner Stammregimenter. Im Auftrage des herrn K.und K. Obersten und Regiments-Commandanten Heinrich Hennevogl von Ebenburg“ koje opisuje sudjelovanje Ličana u ovim operacijama i predstavlja izniman izvor vrlo važnih podataka o povijesti pukovnije, te nezaobilazna vojna analiza sukoba iz „Die Occupation Bosniens und der Herzegovina durch K.K. Truppen im Jahre 1878, nach autentischen Quellen“ koju je izdao austrougarski glavni stožer tijekom 1879. godine u Beču. Posebno su zanimljiva sjećanja topničkoga natporučnika Aleksandra Milenkovića, glavnostožernoga časnika u 72. pješačkoj brigadi: „Bihać und Kladuš. Meine Errinerungen als Oberleutnant und Brigadegeneralstabsoffizier aus der Okkupation Bosniens im Jahre 1878“, objavljena u bečkim novinama „Danzer’s Armee-Zeitung“, broj: 51/52, iz prosinca 1911. godine.

Kao vrlo važan povijesni događaj našega šireg okruženja pomalo je zaboravljena okupacija Bosne i Hercegovine iz 1878. godine, koja je vojnom prisilom potpuno promijenila političko stanje ove osmanske pokrajine, prouzročivši usput brojne žrtve s obje zaraćene strane. Za pojedine građane tadašnje Bosne i Hercegovine to je bila velika tragedija, a za druge sreća zbog postizanja neovisnosti od osmanske vlasti. Iako su se ovi događaji dogodili prije više od 140 godina, njihove posljedice i dalje su vidljive i nećemo ih razumjeti bez da upoznamo to vrijeme, a posebno političke okolnosti u kojima se sve to dogodilo. Nadamo se da će ovaj prilog, koji je posvećen jednoj hrvatskoj pješačkoj pukovniji, omogućiti čitateljima da bolje razumiju kako se ovaj dio Europe preoblikovao kroz povijest.

Posebno je to važno zato što se kod pojedinih naroda ti događaji različito pamte i tumače. Time će to tragično razdoblje postati dio našega povijesnog sjećanja i pomoći u shvaćanju današnjice i budućnosti.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 6. travnja 2021.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije