DOMOVINSKI RAT

Maslenica 1993. godine - operacija "Gusar"

Maslenica
Foto: Petar Škorić
1/2
19.06.2014.
u 18:44

Ipak, briljantna pobjeda vrlo se lako mogla pretvoriti u strašan poraz. Iako isprva iznenađene, snage pobunjenih Srba uz pomoć dobrovoljaca iz Srbije krenule su u žestoki protunapad.

Siječanjsko primirje 1992., kojim su uglavnom završene velike ratne operacije u Hrvatskoj, nije donijelo olakšanje stanovnicima Dalmacije, koji su uz stalnu nestašicu hrane, struje i vode trpjeli i svakodnevne topničke udare. Zato su Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. počele ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva "Gusar";. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica - Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Ipak, briljantna pobjeda vrlo se lako mogla pretvoriti u strašan poraz. Iako isprva iznenađene, snage pobunjenih Srba uz pomoć dobrovoljaca iz Srbije krenule su u žestoki protunapad. Sljedećih mjesec dana trajale su strahovite borbe, no hrvatski branitelji, posebice iz gardijskih brigada i jedinica Specijalne policije, rijetko su viđenom požrtvovnošću, usprkos znatnim žrtvama, uspjeli odbiti odlučne protuudare neprijatelja i nanijeti mu vrlo velike gubitke. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnicom i jednom od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. U povodu 20. obljetnice ove značajne operacije Hrvatska televizija ove subote prikazuje dokumentarni film "Maslenica";. Film donosi mnoge nepoznate priče hrvatskih branitelja, specijalnih policajaca i gardista 1., 2., 3., 4., 5., 7. i 9. gardijske brigade, ali prvi puta i pripadnika HOS-a te protivničke strane - Vukova s Vučjaka.

Scenarij: Tomislav Šulj
Montaža: Mladen Radaković
Snimatelj: Ivan Kovač
Redatelj: Danko Volarić
Urednik: Vladimir Brnardić
Urednik Dokumentarnog programa: Tomislav Mršić
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija. Sva prava pridržana.
Copyright Croatian Radiotelevision. All rights reserved.

Video je uploadan iz informativnih i edukativnih razloga.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar crveneberetke4
crveneberetke4
15:01 21.06.2014.

HRT koja iz godine u godinu valjda zbog neimformiranosti i bez imalo volje za istinom o akciji Maslenica izvrće činjenice i netočno izvrće stvarne događaje.Svake godine za obljetnicu akcije pojavljuju se pojedinci koji nemaju ama baš nikakve veze s stvarnim događajima u akciji.Poznato je da je 4.Gardijska Brigada bila udarna postrojba i glavni nositelj akcije .4.GBr je 90% akcije iznijela na svojim leđima o tome svjedoči i 25 poginulih gardista.S ovim neumanjujem ničije zasluge međutim treba reći da je 4.GBr. za vrijeme akcije oslobodila Zeleni Hrast,Islam Grčki,Islam Latinski,Kašić ,Paljuv i Novigrad.Nakon što su se srpske paravojne snage pregrupirale 4.GBr je upravo na sebe primila prvi najžešći kontaraudar domaćih četnika,arkanovaca i Vukova s Vučjaka i te zauzete položaje uz velike gubitke što u poginulim i ranjenim gardistima sačuvala do dolaska pojačanja iz 3.GBR.Četvrta Brigada se izvukla s položaja 31.03.1993.Četvrta Brigada je gotovo u hodu s dubrovačkog ratišta bila uvedena u akciju s svega 40% popunjenosti postrojbe.Bojna HOSa je na položaje stigla kad je linija bojišta bila već utvrđena znači krajem trećeg mjeseca.Ostale postrojbe su u akciji sudjelovale samo sa dijelom svojih postrojbi.Nažalost pokušava se s godinama pogotovo HRT u svojim emisijama obezvrijediti činjenično stanje i i 4.Gbr prikazati u umanjenom doprinosu u akciji a neke ljude koji u njihovim emisijama govore o akciji nisu čak ni sudjelovali ili je njihova uloga bila minorna.

IV
Ivanveliki
10:57 20.06.2014.

ajd da napokon na nacionalnoj tv cujemo i nesto pozitivno o domovinskom ratu, a ne da ga uvijek blate oni koji ni dana u njemu nisu bili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije