Vremeplov

Medački džep - operacija "Džep 93"

Medački džep - operacija "Džep 93"
Vojna povijest
05.09.2013.
u 19:08

Operacija "Džep 93" donijela je prije 20 godina sigurnost Gospiću i široj okolici. No politički je nanijela neželjene posljedice Hrvatskoj

Tijekom 1992. godine na ličkom bojištu nije bilo oružanih sukoba većih razmjera, no zbog poraza u operaciji „Maslenica“ 1993. srpski su pobunjenici intenzivirali topničke udare i pokrenuli učinkovite diverzantske akcije posebice na potezu Medak – Gospić. Nakon što su u napadu na specijalne jedinice MUP-a na Velebitu na području Debele Glave smrtno stradala dva, a ranjena tri policajca, Glavni stožer HV-a, na čelu s Jankom Bobetkom, očekujući slične akcije, zapovjedio je izvođenje jednodnevne napadne operacije. Već ranije isplanirana, pod nazivom „Džep 93“ trebala je biti izvedena jugoistočno od Gospića, na području Medačkog džepa, prostora od oko četiri do pet kilometara u širinu i pet do šest kilometara u dužinu, koji se kao klin usjekao u bojišnice te prijetio rasporedu hrvatskih postrojbi s potencijalnom mogućnošću presijecanja Velebita. Osim toga, iz ovog područja koje je obuhvaćalo mjesta Divoselo, Čitluk i dio Počitelja te brojne zaseoke bio je neposredno ugrožen i sam grad Gospić te njegova šira okolica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije