Naslovnica

Miljenko Filipović u Legiji stranaca

Kao zapovjednik „Zrinskih“ i „Zdruga“ ostavio je dubok pečat, jer te su postrojbe imale vrlo važnu ulogu u Domovinskom ratu.
02. kolovoza 2016. u 20:22 0 komentara 8923 prikaza
Legija Stranaca
Foto: Vojna povijest
Pogledajte galeriju 1/4

Miljenko Filipović jedan je od prvih zapovjednika specijalnih vojnih postrojbi Hrvatske vojske, ustrojavanih u kritičnom razdoblju početaka velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Dana 18. svibnja 1991. imenovan je dozapovjednikom postrojbe za specijalne namjene „Bojne Zrinski“, a od kolovoza je i zapovjednik te postrojbe. Nakon preustroja unutar hrvatskih oružanih snaga Filipović postaje zapovjednik novoustrojenoga 1. hrvatskoga gardijskog zdruga, najelitnije postrojbe Hrvatske vojske. Kao zapovjednik „Zrinskih“ i „Zdruga“ ostavio je dubok pečat, jer te su postrojbe imale vrlo važnu ulogu u Domovinskom ratu.

Legija Stranaca | Autor : Ninoslav Bandić Foto: Ninoslav Bandić

FOTO: Padobranska postrojba kojoj pripada Filipović (sjedi u sredini) vojnim zrakopolovom putuje iz baze u Calviju prema Srednjoafričkoj Republici na izvršavanje prvoga prekooceanskog zadatka, svibnja 1986.godine

No o prijeratnom putu Miljenka Filipovića, osim da je služio Legiju stranaca, vrlo se malo zna, a nažalost je dio određenih interesnih skupina putem nekih medija njegovu prijeratnu karijeru netočno i zlonamjerno prezentirao. Kao i o drugim legionarima koji su naprasno prekinuli svoje vojne karijere u elitnoj postrojbi Francuske vojske, neki mediji i o Filipoviću su pisali neistine ili poluistine, ali nisu primjerice isticali činjenicu da je on bio pripadnik najelitnije postrojbe padobranske pukovnije Legije stranaca, odnosno jedne od najelitnijih postrojbi za specijalne namjene na svijetu. Dva nastavka priče o ratnom putu Bojne „Zrinski“ izazvala su zanimanje čitatelja „Vojne povijesti“, stoga je sasvim logično da se upravo na obljetnicu oslobodilačke operacije „Oluja“ tematizira vojna karijera zapovjednika ove postrojbe za specijalne namjene.

Legija Stranaca | Autor : Ninoslav Bandić Foto: Ninoslav Bandić

FOTO: Izlazak u grad Calvi, Korzika, 1986. godine

Prvi put opširan njegov ratni put možete pročitati u novom broju Vojne povijesti. U njemu čitajte još i o Kopnenoj vojsci Hrvatskog domobranstva 1941.-1945. godine, o povijesti školske krstarice "Dalmacija" pod četirima zastavama te još niz drugih članaka i tema na 92 stranice.

Magazin kolovoz | Autor : Ninoslav Bandić Foto: Ninoslav Bandić

Novi broj je u prodaji od 4. kolovoza na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.