VOJNA OPREMA

Minobacačka trenutno fugasna mina 120 mm M49

Mortar
Wikimedia Commons
02.09.2015.
u 20:28

Mina je namijenjena za uništavanje žive sile, tehničkih sredstava, zapovjednih mjesta i za stvaranje prolaza u preprekama

Mina je namijenjena za uništavanje žive sile, tehničkih sredstava, zapovjednih mjesta za stvaranje prolaza u prepreka­ma, ako je upaljač postavljen za trenutno djelovanje. Ako je po­dešen na usporeno djelovanje mina se koristi za rušenje fortifi­kacijskih ciljeva. Mina je identič­na prethodnim minama oznake OF-843 /1, samo što se označava na novi način i u načinu pakira­nja, jer je predvidena za brdske terene i zbog lakšeg nošenja pa­kira se po jedna u sanduk.

Od mine M49 remontnim rado­vima nastaje mina M49P1. U od­nosu na M49 učinjene su s1je­deče izmjene: upaljač B-45-TU zamijenjen je novim UTU, M62, osnovna barutna punjenja zami­jenjena su novim M67, koje se ra­zlikuje od M66 samo po tome što tijelo kapsule nema navoje, već se tijelo utisne u tijelo stabiliza­tora. Dopunsko punjenje koje je bilo u platnenoj vrećici, zarnije­njeno je novim M62 u celuloid­nim školjkama. Košuljica je obo­jena novom bojom i nanesen je novi natpis.

Osvjetljavajuća mina 120 mm M66

Namjena mine, kako joj ime govori, prvenstveno je za osvjetljavanje bojišnice, pronalaženje ciljeva, označavanje pravca gađanja i slično. Vrijeme tempiranja postiže se gorenjem pirotehničke smjese, koje se može podesiti do 50 sekundi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije