VOJNA POVIJEST

Pad Sajgona 1975. godine

Saigon
Foto: Wikimedia Commons
04.04.2015.
u 15:24

Pod pritiskom vrhunski vođene ofenzive, sajgonska je obrana ubrzo popustila i 30. travnja 1975. prvi tenkovi sjevernovijetnamske vojske počeli su ulaziti u grad, ispunivši posljednju Ho Chi Minhovu volju.

Početkom 1975. Sjeverni Vijetnam prekinuo je sporazum o prekidu vatre i počeo operaciju “Ho Chi Min” koja je označila završni komunistički napad na teritorij Južnog Vijetnama. Južnovijetnamci su u samo nekoliko dana izgubili osam pokrajina. Njihova se vojska raspala i počela se zajedno s mnogobrojnim civilima povlačiti prema južnom dijelu zemlje. Bio je to zapravo kraj Južnog Vijetnama, države koja nije mogla opstati bez pomoći SAD-a. Pod pritiskom vrhunski vođene ofenzive, sajgonska je obrana ubrzo popustila i 30. travnja 1975. prvi tenkovi sjevernovijetnamske vojske počeli su ulaziti u grad, ispunivši posljednju Ho Chi Minhovu volju.

Dok su mnogi Sajgonci pozdravili komuniste smatrajući da dolazi oslobođenje, veliki dio njih pokušao je pomoći s američkim helikopterima, koji su na brzinu evakuirali američko veleposlanstvo u Sajgonu, koje je nakon toga opljačkano i djelomice zapaljeno.

Bio je to ponižavajući kraj dugogodišnje američke intervencije u Vijetnamu. Istodobno s ulaskom sjevernovijetnamske vojske, južnovijetnamski predsjednik, general Minh objavio je predaju. Ubrzo su sjevernovijetnamski tenkovi upali u predsjedničku palaču. Četvrti put u samo mjesec dana u palači su bili novi osvajači. Unutra je general Minh, koji je dužnost predsjednika obavljao samo 36 sati, dočekao komunističke generale.

Bio je to kraj južnovijetnamskog režima i krvavog vijetnamskog sukoba koji je trajao tri desetljeća, još od završetka Drugoga svjetskog rata. U samo 51 dan operacije “Ho Chi Minh”, sjevernovijetnamski komunistički režim osvojio je i stekao prevlast na čitavom prostoru Vijetnama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije