Povijest Hrvata

Mohačka bitka i njezine posljedice

Mohačka bitka i njezine posljedice
Vojna povijest
05.06.2012.
u 17:49

Hrvatsko plemstvo 1. siječnja 1527. za hrvatskoga kralja bira austrijskoga nadvojvodu Ferdinanda, do 1918. kraljevi su iz dinastije Habsburgovaca

Sve učestaliji osmanski prodori u trećem desetljeću 16. stoljeća na prostor Ugarsko-hrvatskog Kraljevstva i nesposobnost kralja LUdovika II. da organizira djelotvoran sustav obrane protiv Osmanlija uzrokovali su okretanje hrvatske vlastele prema Habsburgovcima, od kojih su očekivali djelotvornu obranu hrvatskog kraljevstva. Osmansko osvajanje važnih utvrda Knina i Klisa 1522. godine potaknulo je habsburškoga nadvojvodu Ferdinanda da se aktivno uključi u obranu Hrvatske.Godinu dana ranije, 30. kolovoza 1521., sultan Sulejman slavodobitno je ušao u Beograd, ključni grad za daljnje osmanske prodore u Slavoniju i južnu Ugarsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije