IZ NOVOG BROJA

Mornarički bodeži na hrvatskoj strani Jadrana od 16. stoljeća do danas

Tomislav Aralica
25.08.2020.
u 10:17

Među mornaričkim oružjem poseban su značaj oduvijek zauzimali bodeži. Ispričat ću u kratkim crtama živopisnu povijest mornaričkih bodeža na hrvatskoj strani Jadrana od 16. stoljeća, kada o njima imamo nešto jasniju predodžbu, pa do posljednjega od njih, svečanoga mornaričkog bodeža Hrvatske ratne mornarice.

Mornari su, bili oni časnici, dočasnici ili momčad, kako u sastavu ratne mornarice tako i civilne, oduvijek bili naoružani. U starije doba svaka plovidba bila je povezana s opasnošću, kako od vremenskih neprilika tako od nečijega napada.

Među mornaričkim oružjem poseban su značaj oduvijek zauzimali bodeži. Oni su sami po sebi kao kratko i spretno oružje bili pogodni mornarima, ali stekli su i jednu simboličku vrijednost te označavali dostojanstvo i status svoga nosioca.

Ispričat ću u kratkim crtama živopisnu povijest mornaričkih bodeža na hrvatskoj strani Jadrana od 16. stoljeća, kada o njima imamo nešto jasniju predodžbu, pa do posljednjega od njih, svečanoga mornaričkog bodeža Hrvatske ratne mornarice (dalje HRM).

Mornarički bodeži 16. i 17. stoljeća

Dalmatinski i istarski Hrvati služili su u velikome broju na ratnim brodovima Republike Venecije, od trenutka kada je Venecija ponovno zauzela dijelove Dalmacije 1409. godine pa do njezine propasti 1797. godine. Služili su kao galioti-veslači, mornari, vojnici na galijama i drugim ratnim brodovima, topnici, dočasnici i časnici, pa i kao zapovjednici brodova –soprakomiti, i to kako na državnim ratnim brodovima tako i na ratnim brodovima dalmatinskih komuna te svim vrstama civilne trgovačke mornarice.

Svi su oni bili naoružani, između ostaloga, i bodežima. Izuzetak su jedino galioti kažnjenici koji su bili nenaoružani i u lancima, ali oni ionako uglavnom nisu bili iz Dalmacije, nego su ponajviše bili ratni zarobljenici i kažnjenici svih vrsta.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2020. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije