AKTUALNO

Iran polako gradi svoju protuzračnu obranu!

S-300
Foto: Wikimedia CC
12.04.2016.
u 03:51

Zanimljivo je da je prvi dio isporuke tek sada dostavljen; pisali smo prije točno godinu dana da Putin očekuje dostavljanje raketnih sustava do kraja 2015. godine.

Rusija je Iranu dostavila prvu narudžbu raketnih sustava protuzračne obrane S-300, izjavio je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra obrane Dmitry Rogozin, piše Sputnik.

Raketni sustav se dostavlja posebnim logističkim putem koji su postavili ruski i iranski stručnjaci. Nakon isporuke prvog dijela nadružbe, Iran je povukao tužbu Međunarodnom arbitražnom sudu protiv Rusije, dodao je Rogozin. Iranski je parlament potvrdio povlačenje tužbe.

>>Rusija završava pripreme za isporuku PZO sustava S-300 Iranu

Zanimljivo je da je prvi dio isporuke tek sada dostavljen; pisali smo prije točno godinu dana da Putin očekuje dostavljanje raketnih sustava do kraja 2015. godine.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je povukao petogodišnju zabranu isporuke naprednog raketnog sustava "S-300" Teheranu. Kritizirali su ga američki i izraelski dužnosnici, a Iran je odgovorio na zabranu isporuke tako što je pokrenuo tužbu na sudu u Ženevi te traži 4 milijarde američkih dolara zbog povrede ugovora. Ali Shamkhani, šef visokog nacionalnog vijeća sigurnosti, izjavio je da će tužba biti povučena čim se isporuči "S-300" raketni sustav do kraja godine. Ruski šef sigurnosti Nikolaj Patrušev izjavio je da će se sustavi isporučiti čim dobavljači obave svoj dio posla..."

U međuvremenu je i Iran počeo proizvoditi svoju verziju ruskog S-300 - Bavar. - "Sustav protuzračne obrane dalekog dometa Bavar 373 proizvest će se do kraja ove (iranske) godine (koja je započela 21. ožujka), te će se postaviti u određene regije", izjavio je Esmayeeli za Fars. Slike novog sustava Bavar 373 pojavile su se u kolovozu 2014. godine. Sustav je razvijan kao alternativa sustavu S-300 koji je Rusija odbila prodati Iranu nakon pritiska Europske unije. Iranski službenici izjavili su da je "domaća" verzija bolja od S-300. Također su rekli da sustav može pratiti istovremeno čak stotinu meta sa svojim raketama zemlja-zrak velikog dometa. Rusija je nedavno izazvala pomutnju u svjetskoj diplomaciji nakon što je izjavila da će poslati S-300 sustave Iranu, a kasnije je ipak opovrgnula tvrdnje te objasnila da datum još nije određen. Upozoreno je da će napredni sustavi, poput sustava Bavar 373 moći blokirati izraelski ili američki zračni napad kojem će cilj biti uništiti iranski tajni nuklearni program..."

Iran će uskoro ovakvim potezima "zaključati svoje nebo" te tako u potpunosti odbaciti mogućnost "zapadne intervencije".

Ključne riječi

Komentara 11

GA
galus92
17:23 12.04.2016.

Izraelci već dugo vremena vježbaju kako savladati ovaj raketni sistem jer su im to omogućili Grci, koji posjeduju to isto, kao i Iranci i nebi im to bio neki problem ukoliko se odluče napasti Iran!

Avatar Naravno
Naravno
20:14 12.04.2016.

galus92 jedinina sigurnost od S300 je pristojna udaljenost i nepribližavati se

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
21:31 12.04.2016.

Na ovaj način Rusi su samo doveli u pitanje vrijednost S-300 jer su motivirali Izrael na razvoj tehnologije koja će neutralizirati ovaj doista napredan raketni sustav. Pitanje je vremena ili možda više i ne..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije