VOJNI MUZEJ MORH

Multimedijska građa

MORH
Vojni muzej
21.08.2015.
u 14:24

Došlo je do sljepljivanja traka ili je prašina ušla među trake tako da svaki nestručni zahvat može izazvati neizmjerne posljedice. U narednuom razdoblju u suradnji s Državnim arhivom namjerava se izvršiti stručna obrada materijala te njegovu digitalizacija, a nakon toga adekvatno pohraniti materijal za neka buduća vremena, s obzirom na zapaljivost filmske trake.

U fundusu multimedijske građe najveći dio zauzima filmski materijal vezan uz bivšu JNA. Riječ je o veliku broju nastavnih filmova te dijapozitiva koje je proizvelo vojno poduzeće »Zastava film«. »Zastava film« nastaje 14. studenoga 1948. godine kao Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu, s osnovnom djelatnošću proizvodnje nastavnih filmova, ali u prvom dijelu proizvode se pregledi armijskog i društvenog života kao »hronike i komentari«. Prvi nastavni film za potrebe obuke nosi naziv »Obuka u bacanju ručnih bombi«, snimljen 1948. godine. U periodu između 1950-ih i 1960-ih godina to je najveći proizvođač kratkometražnih filmova, koji osim nastavnih i dokumentarnih proizvodi i kratke igrane filmove.

Tijekom 1962. godine poduzeće mijenja naziv i postaje »Vojnofilmski centar ›Zastava film‹«. Osim filmova uvelike su se proizvodili i dijapozitivi, osobito za potrebe kabineta ONO-a i DSZ-a koji su formirani pri srednjim školama. Sav navedeni materijal distribuirao se osim domovima armije nastavnim servisima svake vojarne gdje se redovito koristio u izvođenju nastave. Najveća je današnja vrijednost navedena materijala ta što osim taktičke obuke vojnika unutar postrojbi i sama rada postrojbi detaljno prikazuje rukovanje određenim tehničkim sredstvima i naoružanjem kojega već odavno nema u upotrebi. To je osobito bilo zanimljivo u slučaju rukovanja torpedima prilikom pribavljanja materijala za povijesni razvitak torpeda u Muzeju grada Rijeke. Osim navedena slučaja nebrojena su druga sredstva za koja treba tek pronaći filmove. Zbog opsega prikupljene građe, ali i, što je najveći problem, neadekvatna rukovanja istim, nakon raspada bivše države veći dio materijala trenutno je neupotrebljiv.

Došlo je do sljepljivanja traka ili je prašina ušla među trake tako da svaki nestručni zahvat može izazvati neizmjerne posljedice. U narednuom razdoblju u suradnji s Državnim arhivom namjerava se izvršiti stručna obrada materijala te njegovu digitalizacija, a nakon toga adekvatno pohraniti materijal za neka buduća vremena, s obzirom na zapaljivost filmske trake. Uz filmove nastale u periodu bivše države znatna je količina snimljena videomaterijala pohranjena na VHS-u i beta-kazetama nastala tijekom Domovinskog rata, snimljena profesionalno ili amaterski. Navedeni materijal tek čeka stručnu valorizaciju kako bi mogla doći do izražaja njegova vrijednost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije