AKTUALNO

Nacionalna (ne)sigurnost i hrvatski nogomet

Heysel
Wikimedia CC
04.04.2017.
u 11:52

Huliganizam i „besciljni neredi“ navijačkih skupina nepobitno su prisutni na hrvatskoj nogometnoj sceni. No situacija u hrvatskom nogometu odavno je prešla granice huliganizma, to je nesporna sfera nacionalne sigurnosti

Datum 29. svibnja 1985. bio je „dan kada je umro nogomet“ i “... jedan od trenutaka velike nacionalne sramote“, kako je to kazao John Williams, britanski stručnjak za ponašanje navijača i profesor na sveučilištu Leicester. Toga se dana dogodila tragedija. Briselski stadion Heysel koji je bio domaćin finala Kupa europskih prvaka između Juventusa i Liverpoola odnio je 39 života (32 talijanska državljanina, četiri belgijska, dva francuska i Patricka Radcliffea iz Sjeverne Irske), dok je 600 osoba bilo ozlijeđeno. Engleski huligani, „navijači Liverpoola“, napali su navijače Juventusa te potom probili zaštitnu ogradu koja ih je razdvajala na stadionu.

Bježeći pred njima, Juventusovi navijači nagrnuli su na vanjski zid stadiona koji se pod njihovom težinom srušio. Engleski huligani zaista su tijekom 1970-ih i 1980-ih sijali strah i paniku diljem Europe. Tottenhamovi navijači izazvali su nerede u Rotterdamu 1974., navijači Manchester Uniteda u Saint-Étienneu 1977., a navijači engleske reprezentacije na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvu u Baselu 1981. godine. Ni događaji na Heyselu nisu bili slučajni.

Kasnije su različite istrage pokazale da je tragedija rezultat pripremane osvete navijača Liverpoola koji su godinu dana ranije u Rimu stradali u napadima navijača Rome. Različiti (i državni) akteri raspolagali su informacijama da Liverpoolovi huligani Talijanima spremaju osvetu za rimske događaje. No heyselska tragedija nije spriječena. Tko je kriv? Nakon 18-mjesečne istrage ugledna belgijska sutkinja Marina Coppieters objavila je izvješće u kojem je krivnja podijeljena između engleskih huligana, belgijskih vlasti i UEFA-e. Pod istragom su bili tadašnji predsjednik i glavni tajnik UEFA-e Jacques Georges i Hans Bangerter, Albert Roosens, glavni tajnik belgijskog nogometnog saveza zbog odgovornosti zbog nepravilnosti u distribuciji ulaznica za utakmicu te belgijski policijski šefovi zaduženi za osiguranje utakmice Johan Mahieu i Michel Kensier...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. travnja na svim kioscima!

Komentara 1

Avatar Zagrepčanec123
Zagrepčanec123
09:17 05.04.2017.

Počistite nogometnu mafiju iz HNS-a i smanjiti ćete huliganizam. Ne da će potpuno prestati, ali ulasci na teren poput onoga na Poljudu će zasigurni iščeznuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije