DRUGI SVJETSKI RAT

Nacisti ulaze u Čehoslovačku

Čehoslovačka
Foto: Wikimedia
15.03.2016.
u 17:50

Tada je 15. ožujka 1939. godine prilikom sastanka s češkim predsjednikom Emilom Hachaom, čovjekom kojeg se smatralo slabim te senilnim, Hitler zaprijetio bombardiranjem Praga ako mu Hacha neda slobodan prolaz u Češku.

Na današnji dan 1939. godine nacisti su napali te okupirali Čehoslovačku, piše History.com

Dana 30. rujna 1938. godine, Adolf Hitler, Benito Mussolini, francuski premijer Edouard Dalarier te britanski premijer Neville Chamberlain potpisali su Münchenski sporazum koji je zapečatio sudbinu Čehoslovačke te ju "mirnim putem" predao Njemačkoj. Iako je u sporazumu pisalo da će Hitler imati snagu samo u Sudetima, dijelu Čehoslovačke u kojem živi 3 milijuna Nijemaca, Njemačka je dobila 66 posto čehoslovačkog ugljena, 70 posto željeza i čelika te 70 posto električne struje. Bez takvih resursa, češka je nacija toliko oslabila da su je Nijemci jednostavno okupirali.

Prilikom ulaska Čehoslovačke u "Reich", ugašena Komunistička partija te su svi židovski učitelji iz njemačkih škola izbačeni. Početkom listopada 1938. godine Hitler je zahtijevao slobodu Slovačke koja bi još više uništila češku naciju. Uskoro je Slovačka objavila svoju neovisnost 13. ožujka 1939. godine uz potporu Njemačke.

Tada je 15. ožujka 1939. godine prilikom sastanka s češkim predsjednikom Emilom Hachaom, čovjekom kojeg se smatralo slabim te senilnim, Hitler zaprijetio bombardiranjem Praga ako mu Hacha ne da slobodan prolaz u Češku. Prolaz je i dobio. Tog su dana Nijemci počeli stizati u Bohemiju i Moravsku. Ubrzo su te provincije pretvorene u njemačke protektorate, a Hitler je predvečer trijumfalno ušao u Prag.

Münchenski sporazum, koji je prema britanskom premijeru Nevilleu Chamberlainu "kupio mir", zapravo je bio samo diplomatski spin Hitlera koji je samo htio "mirnim" putem dobiti dijelove teritorija.

Komentara 2

DU
dugi
21:11 17.03.2016.

Dvije godine kasnije isti scenario tzv. NDH osnovana po Hitylerovoj recepturi I iste slike u Zagrebu kada su Nijemci usli u isti. Naravno, da se ne zaboravi, 4 godine kasnije ti isti ljudi su pozdravljali partizane prilikom njihovog ulaska u Zagreb. Hajde, idemo na minuse ali to nece promijeniti povijest.

DU
Deleted user
08:01 21.03.2016.

Pa ne bas tako, nije povijest tako crno-bijela. Prije svega saveznici su nakon pobjede u 1. svjetskom ratu amputirali djelove Njemacke kako bi tu zemlju oslabili. Tako se cak 4 mil. Nijemaca protiv svoje volje naslo u Cehoslovackoj (umjetnoj tvorevini koja se poput Jugoslavije devedesetih raspala), a slicno je bilo i sa dijelom Njemacke koji je pripao Poljskoj (dio Sleske) itd. Slovaci su htjeli svoju drzavu ali su prisilno ukljuceni u Cehoslaovacku, bas kao Hrvati u Jugoslaviju. Prema tome, Njemacka je imala argumente pri trazenju Sudetskih teritorija koji su bili cisto Njemacki. Francuzi i Englezi su se kao protivili "Njemackom ekspanzionizmu" ali su istovremeno okupirali kolonije diljem svijeta (Englezi cak 25% kopnene povrsine svijeta) pa su tesko da su bili u polozaju Njemcima davati neke moralisticke lekcije kako nas uci povijest pisana od strane pobjednika koju mali Ivica uci u skoli. Nakon sto su se - poslije Minhenskog dogovora - Njemacki djelovi odvojili od Cehoslovacke, zemlja se raspala. Slovaci (koji nisu htjeli biti pod Ceskom kontrolom) proglasili su nezavisnu Slovacku, Madjari su isto anektirali dio Cehoslovacke naseljene Madjarima, Poljska je isto otkinula dio naseljen Poljacima itd. Greska Nijemaca je da su okupirali ne samo Sudete nego kasnije i Cesku (tj. dio naseljen samo Cesima) i proglasili je protektoratom, na sto nisu imali pravo. Ta je de-facto aneksija bio povod za Engleske garancije integriteta Poljske koja je godinu dana kasnije su dovela do pocetka drugog svjetskog rata. Rat je poceo kada su Engleska i Francuska objavili rat Njemackoj zbog invazije Poljske (ali npr. rat nisu objavile Sovjetskom Savezu koji je gotovo istovremeno izvrsio invaziju i anektirao istocni - veci - dio Poljske). Nakon drugog svjetskog rata Sudetski Njemci su etnicki ocisceni i protjerani iz svojih domova (mnogi i ubijeni) i tako se zavrsila ova tuzna prica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije