Naslovnica

Unutrašnjost najveće podmornice svih vremena - sovjetske "Akule"

Ruska mornarica prekinula je modernizaciju "Akula" u ožujku 2012. te objasnila javnosti da je modernizacija košta kao izgradnja dvije nove podmornice klase "Borei".
25. ožujka 2015. u 13:16 1 komentara 17429 prikaza
Akula
Foto: Oleg Kuznetsov
Pogledajte galeriju 1/21

Podmornica poznata po nazivu "Projekt 941","Akula", ili "Typhoon" (kodno ime NATO saveza) je podmornica s balističkim nuklearnim projektilima koju je porinula sovjetska mornarica osamdesetih godina. Zaronjena istiskuje čak 48 tisuća tona, a smatra se najvećom klasom podmornice koja je mogla udomiti posadu i omogućiti joj vrlo udoban život dok je podmornica mjesecima bila zaronjena. Prema Hutchinsonu, podmornica je trebala izbjegavati neprijateljske podmornice i savezničke razarače tako da bi se u slučaju rata našla ispod arktičkog leda, te ako je trebalo ispaliti nuklearni projektil, samo bi se podigla kroz led, obavila svoj posao te se vratila nazad u morske dubine.

Ruska mornarica prekinula je modernizaciju "Akula" u ožujku 2012. te objasnila javnosti da je modernizacija košta kao izgradnja dvije nove podmornice klase "Borei". Nakon što je Rusija izbacila svoje "SS-N-20" rakete iz upotrebe u rujnu 2012. godine, preostale "Akule" više nisu službenoj upotrebi.

EnglishRussia i Oleg Kuznjecov nam donose ekskluzivne slike iz unutrašnjosti jedne od takvih podmornica - "Arсkhangelsk"

Akula | Autor : Oleg Kuznetsov Foto: Oleg Kuznetsov

Unutrašnjost "Arckhangelsk" podmornice.

Akula | Autor : Oleg Kuznetsov Foto: Oleg Kuznetsov

DA | Autor : Oleg Kuznetsov Foto: Oleg Kuznetsov

Palubna kućica se napuni vodom kada podmornica zaroni.

Akula | Autor : Oleg Kuznetsov Foto: Oleg Kuznetsov

Ostale slike možete vidjeti u galeriji.

  • Deleted user:

    Zanimljiva transliteracija naziva podmornice - umjesto Arhangelsk, piše Arckhangelsk? Uz to što je glupo još je i krivo! Na engleskom piše se Arkhangelsk.