DRUGI SVJETSKI RAT - HRVATSKA

Nakon 70 godina kod Šibenika je u moru otkrivena olupina potopljenog njemačkog torpednog čamca S-158

S158
Foto: Igor Miholjek (Hrvatski restauratorski zavod)
1/16
03.08.2014.
u 17:47

Nakon dva dana, 27. listopada 1944., Nijemci aktiviranjem eksplozivnog punjenja potpuno potapaju ovaj torpedni čamac da ne padne neprijatelju u ruke i on tako ostaje neotkriven sve do današnjih dana.

Prilikom priprema za povlačenje njemačkih snaga iz Šibenika i okolice, 25. listopada 1944. godine u zračnom bombardiranju njemačkih brodova na maskirnom vezu u Kanalu Sv. Ante od strane savezničkih zrakoplova pogođen je torpedni čamac S – 158. On se nalazio vezan i maskiran na zapadnoj strani sjevernog ulaza u kanal i dobio je izravni pogodak zrakoplovnom bombom u pramac. Od tog pogotka brod je potonuo pramcem dok je krma ostala iznad površine mora. U ovom napadu poginula su dva njemačka mornara, šest ih je bilo ranjeno, među njima i zapovjednik broda Hertwig. Nakon dva dana, 27. listopada 1944., Nijemci aktiviranjem eksplozivnog punjenja potpuno potapaju ovaj torpedni čamac da ne padne neprijatelju u ruke i on tako ostaje neotkriven sve do današnjih dana.

Ronioci iz Odjela za podvodnu arheologiju pri Hrvatskom restauratorskom zavodu, na čelu s Igorom Miholjekom, u suradnji s tvrtkom Jadranski ronilački servis, zagrebačkim ronilačkim klubom ZG – SUB te Vojnim muzejom MORH-a, proveli su istražna ronjenja na podvodnoj olupini torpednog čamca (Schnellboote) S - 158 za vikend 26./27. srpnja 2014. godine. Olupina ovog ratnog broda leži na dnu Kanala Sv. Ante već gotovo 70 godina i službeno je otkrivena tek prije pet tjedana. Razlog tome jest činjenica da se olupina nalazi usred plovnog puta u šibenskom kanalu, na lokaciji gdje su zabranjene ronilačke aktivnosti.

Prvu informaciju o mogućem postojanju ove olupine u šibenskom kanalu restauratorima je donio Zoran Delibašić iz ronilačkog kluba ZG - SUB, i to upravo preko fotografije koju je pronašao na internetu. Riječ je o crno-bijeloj fotografiji snimljenoj u vrijeme potonuća broda, na kojoj se lokacija može odrediti prema vili koja se nalazi u pozadini na ulazu u šibenski kanal. Na taj su način arheolozi i ronioci locirali olupinu i oživjeli priču o ovom relativno davnom ratnom događaju iz Drugoga svjetskog rata. U planu je i vađenje dijela pokretnina s ove olupine te njihova desalinizacija, restauracija i pohrana u Vojnom muzeju MORH-a koji je za to pokazao interes. U pripremi je i cjelovita priča o potapanju S – 158 za tiskano izdanje VP-a.

Slike 1,2 i 3 prikazuju nekadašnji torpedni čamac gdje je bio vezan

Foto: Igor Miholjek (Hrvatski restauratorski zavod)

Foto: Igor Miholjek (Hrvatski restauratorski zavod)

Foto: Igor Miholjek (Hrvatski restauratorski zavod)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije