Naslovnica

Nakon „Prinz Eugena“, evo nam i „Handžara“

O navedenom je prvi puta razgovarao s Hitlerom 6. prosinca 1942., prilikom izvješćivanja o brojnosti Waffen-SS-a, istovremeno predlažući da se u sklopu borbeno dokazane SS dragovoljačke gorske divizije „Princ Eugen“ ustroji postrojba sastavljena isključivo od Bošnjaka s područja Bosne (jačine ojačane pukovnije).
02. ožujka 2017. u 14:01 11 komentara 6062 prikaza
Handžar divizija
Foto: Bundesarchiv Bild 101III-Mielke-036-23, Waffen-SS, 13. Gebirgs-Div. "Handschar"

Nakon opisanog borbenog puta „Prinz Eugen“ divizije, evo nam u ovom broju i cjelovit borbeni put SS gorske divizije „Handžar“. Obje su divizije „operirale“ na području bivše Jugoslavije, pa tako i na hrvatskim prostorima, što je sasvim dovoljan razlog da tim dvjema postrojbama Waffen-SS-a u magazinu poklonimo više pažnje i prostora.

I o „Handžaru“ piše Mario Werhas koji navodi da je državni vođa SS-a (Reichsführer-SS) Heinrich Himmler težio ustrojavanju snažnoga i brojnoga oružanog „krila“ SS-a (Waffen-SS) čemu se snažno opirao vrh Wehrmachta te naglašava: „Da bi umirio vojni vrh, Hitler je donio odluku da se postrojbe Waffen-SS-a mogu popunjavati isključivo dragovoljcima te da ukupna masa dragovoljaca ne može biti veća od jedan posto ukupnog broja pripadnika Wehrmachta.

U „potrazi“ za dragovoljcima za daljnje povećanje postrojbi Waffen-SS-a Himmler se prisjetio visoke borbene vrijednosti bošnjačkih pukovnija u sastavu austrougarske vojske tijekom Prvoga svjetskog rata.

O navedenom je prvi puta razgovarao s Hitlerom 6. prosinca 1942., prilikom izvješćivanja o brojnosti Waffen-SS-a, istovremeno predlažući da se u sklopu borbeno dokazane SS dragovoljačke gorske divizije „Princ Eugen“ ustroji postrojba sastavljena isključivo od Bošnjaka s područja Bosne (jačine ojačane pukovnije).

Budući su u tom trenutku tekle intenzivne pripreme za pothvat „Bijelo I.“, Hitler je konačnu odluku odgodio do okončanja pothvata, posebno naglašavajući potrebu usuglašavanja svih aktivnosti oko ustrojavanja divizije s njemačkim poslanstvom u Zagrebu i samom Vladom NDH.

Hitler je konačno odobrenje za postrojavanje bošnjačke SS divizije službeno dao 10. veljače 1943. godine.“

I tako je ustrojen „Handžar“ koji je ratovao posljednjih godinu i pol dana Drugoga svjetskog rata. Uz tekst su također, kao i u slučaju „Prinz Eugen“ divizije, odlično sačuvane fotografije iz Američkog nacionalnog arhiva. U planu nam je i obrada sve tri hrvatske divizije koje su djelovale u NDH – „Vražje“, „Plave“ i „Tigar“. O tome opširnije neki drugi put.

O svemu opširnije čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. ožujka na svim kioscima!

 • Avatar Mali Hrvat , kao mali kršten
  Mali Hrvat , kao mali kršten:

  U Villefranche de Rouergue postoji RUE DU HANDSCHAR (handžar ulica) ,jer su pripadnici te postrojbe ,kao sastavnica Hrvatske legije "prvi u Europi" izazvali pobunu protiv nacista(saveznika ) i ,kao pobunjenici pogubljeni. Samo radi istine sam ovo napisao ,jer su tu ... prikaži još!u pobunu Hrvatske legije Jugoslaveni pripisali sebi i glavna avenija se zvala -Avenija Jugoslavena- ,a obnovom Hrvatske države ,Francuzi su zadovoljili istinu i pravdu ,koju znaju ovdašnji žitelji i avenija se zove Avenue de Croates (Hrvatska Avenija).

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Citiram: U planu nam je i obrada sve tri hrvatske divizije koje su djelovale u NDH – „Vražje“, „Plave“ i „Tigar“. O tome opširnije neki drugi put. Kraj citata. Navedene tri divizije nisu bile hrvatske, već njemačke. Zapovjednici su bili ... prikaži još! njemački, oficiri njemački, jezik zapovijedanja njemački. Imale su njemačke oznake divizija i bile dijelom njemačke kopnene vojske (Das Heer). Zakletvu su davali Adolfu Hitleru. Jedino su vojnici bili iz naših krajeva ali ne i svi Hrvati. Danak u krvi rekao bih.

 • Avatar western_star
  western_star:

  vječni mir daruj im Gospodine Bašum sagosum Šehidima Sandžaka koji su nam pomagali nesebično u borbi protiv zla sa istoka !