02.03.2017. u 14:01

O navedenom je prvi puta razgovarao s Hitlerom 6. prosinca 1942., prilikom izvješćivanja o brojnosti Waffen-SS-a, istovremeno predlažući da se u sklopu borbeno dokazane SS dragovoljačke gorske divizije „Princ Eugen“ ustroji postrojba sastavljena isključivo od Bošnjaka s područja Bosne (jačine ojačane pukovnije).

Nakon opisanog borbenog puta „Prinz Eugen“ divizije, evo nam u ovom broju i cjelovit borbeni put SS gorske divizije „Handžar“. Obje su divizije „operirale“ na području bivše Jugoslavije, pa tako i na hrvatskim prostorima, što je sasvim dovoljan razlog da tim dvjema postrojbama Waffen-SS-a u magazinu poklonimo više pažnje i prostora.

I o „Handžaru“ piše Mario Werhas koji navodi da je državni vođa SS-a (Reichsführer-SS) Heinrich Himmler težio ustrojavanju snažnoga i brojnoga oružanog „krila“ SS-a (Waffen-SS) čemu se snažno opirao vrh Wehrmachta te naglašava: „Da bi umirio vojni vrh, Hitler je donio odluku da se postrojbe Waffen-SS-a mogu popunjavati isključivo dragovoljcima te da ukupna masa dragovoljaca ne može biti veća od jedan posto ukupnog broja pripadnika Wehrmachta.

U „potrazi“ za dragovoljcima za daljnje povećanje postrojbi Waffen-SS-a Himmler se prisjetio visoke borbene vrijednosti bošnjačkih pukovnija u sastavu austrougarske vojske tijekom Prvoga svjetskog rata.

O navedenom je prvi puta razgovarao s Hitlerom 6. prosinca 1942., prilikom izvješćivanja o brojnosti Waffen-SS-a, istovremeno predlažući da se u sklopu borbeno dokazane SS dragovoljačke gorske divizije „Princ Eugen“ ustroji postrojba sastavljena isključivo od Bošnjaka s područja Bosne (jačine ojačane pukovnije).

Budući su u tom trenutku tekle intenzivne pripreme za pothvat „Bijelo I.“, Hitler je konačnu odluku odgodio do okončanja pothvata, posebno naglašavajući potrebu usuglašavanja svih aktivnosti oko ustrojavanja divizije s njemačkim poslanstvom u Zagrebu i samom Vladom NDH.

Hitler je konačno odobrenje za postrojavanje bošnjačke SS divizije službeno dao 10. veljače 1943. godine.“

I tako je ustrojen „Handžar“ koji je ratovao posljednjih godinu i pol dana Drugoga svjetskog rata. Uz tekst su također, kao i u slučaju „Prinz Eugen“ divizije, odlično sačuvane fotografije iz Američkog nacionalnog arhiva. U planu nam je i obrada sve tri hrvatske divizije koje su djelovale u NDH – „Vražje“, „Plave“ i „Tigar“. O tome opširnije neki drugi put.

O svemu opširnije čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. ožujka na svim kioscima!

Komentara 11

DU
Deleted user
18:41 02.03.2017.

U Villefranche de Rouergue postoji RUE DU HANDSCHAR (handžar ulica) ,jer su pripadnici te postrojbe ,kao sastavnica Hrvatske legije "prvi u Europi" izazvali pobunu protiv nacista(saveznika ) i ,kao pobunjenici pogubljeni. Samo radi istine sam ovo napisao ,jer su tuu pobunu Hrvatske legije Jugoslaveni pripisali sebi i glavna avenija se zvala -Avenija Jugoslavena- ,a obnovom Hrvatske države ,Francuzi su zadovoljili istinu i pravdu ,koju znaju ovdašnji žitelji i avenija se zove Avenue de Croates (Hrvatska Avenija).

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:40 03.03.2017.

Citiram: U planu nam je i obrada sve tri hrvatske divizije koje su djelovale u NDH – „Vražje“, „Plave“ i „Tigar“. O tome opširnije neki drugi put. Kraj citata. Navedene tri divizije nisu bile hrvatske, već njemačke. Zapovjednici su bili njemački, oficiri njemački, jezik zapovijedanja njemački. Imale su njemačke oznake divizija i bile dijelom njemačke kopnene vojske (Das Heer). Zakletvu su davali Adolfu Hitleru. Jedino su vojnici bili iz naših krajeva ali ne i svi Hrvati. Danak u krvi rekao bih.

Avatar western_star
western_star
17:25 02.03.2017.

vječni mir daruj im Gospodine Bašum sagosum Šehidima Sandžaka koji su nam pomagali nesebično u borbi protiv zla sa istoka !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije