UVODNIK NOVOG BROJA

Nakon „Prinz Eugena“ i „Handžara“, evo i ratnog puta „Skenderbega“

NARA
05.09.2017.
u 21:30

Osim već ustaljenih članaka i feljtona, u ovom nam broju David Orlović ponovno donosi pogled na suvremene afričke ratove, o kojima često toliko čujemo, ali u biti o njima ne znamo gotovo ništa, kao i općenito o afričkom kontinentu.

Nakon što smo u prethodnim brojevima magazina prikazali ratni put SS divizija „Prinz Eugen“ i „Handžar“, u ovom je broju na red došla 21. SS gorska divizija „Skenderbeg“, također s fotografijama iz američke NARA-e. Kako piše Mario Werhas, za razliku od vrbovanja dragovoljaca za 13. SS gorsku dragovoljačku diviziju „Handžar“, gdje je tijekom navedene akcije prikupljanja dragovoljaca islam igrao važnu ulogu, u slučaju vrbovanja albanskih dragovoljaca islam nije bio presudan čimbenik.

Dapače, u budućoj albanskoj SS diviziji nije bilo predviđeno angažiranje imama u postrojbama divizije. Isto tako službeni predstavnici Kraljevine Albanije odlučno su se usprotivili njemačkom prijedlogu da pripadnici albanske SS divizije nose fes (po ugledu na pripadnike SS divizije „Handžar“) tvrdeći da bi to bila uvreda za albanske nacionalne osjećaje, budući većinu Albanaca fes asocira na osmansku vlast.

Werhas navodi: „Svi pripadnici SS  divizije „Skenderbeg“ prema svojim „vojnim sposobnostima“ svrstani su u pet skupina: prvu je činilo njemačko temeljno osoblje (Stammpersonal, uglavnom zapovjednici i stožerni časnici te većina dočasnika), drugu su skupinu činili bivši pripadnici SS divizije „Handžar“, treću su skupinu sačinjavali bivši ratni zarobljenici koji su prošli vojnu obuku u vojsci Kraljevine Jugoslavije, četvrta skupina bili su novi dragovoljci bez vojne obuke, dok su petu skupinu činili bivši pripadnici albanske dragovoljačke milicije koji su posjedovali ograničene vojne sposobnosti, međutim, s druge strane imali su veliko iskustvo u protupartizanskom djelovanju.“

Osim već ustaljenih članaka i feljtona, u ovom nam broju David Orlović ponovno donosi pogled na suvremene afričke ratove, o kojima često toliko čujemo, ali u biti o njima ne znamo gotovo ništa, kao i općenito o afričkom kontinentu. On se uhvatio obrade, kako ga je nazvao, beskrajnog rata u Somaliji koji će obraditi u dva dijela. Svi ćemo opet naučiti nešto novo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije