Naslovnica

Napad na Pearl Harbor

Japanski imperijalni stožer računao je da se prednosti koje Amerika ima u dužem ratu mogu neutralizirati uništavanjem pacifičkih pomorskih snaga. Stoga je odlučio napasti glavnu američku bazu na Havajima bez objave rata.
07. prosinca 2017. u 11:38 0 komentara 1896 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1941. godine, Japan je izveo napad na američku pomorsku bazu Pearl Harbor. Bio je to snažan udarac SAD-u. Nakon napada, od proturatnog mišljenja u američkoj javnosti, stvar se gotovo preko noći promijenila te je narod odjednom započeo podržavati američki ulazak u Drugi svjetski rat rat.

Godine 1941. kada je Hitler pokorio gotovo cijelu Europu, Sjedinjene Američke Države još nisu bile u ratu. Militaristički Japan, jedan od vodećih članova Trojnog pakta, vidio je u početnim vojnim uspjesima Njemačke protiv Sovjetskog Saveza priliku za svoj ulazak u rat i postizanje prevlasti na Tihom oceanu.

Japanski imperijalni stožer računao je da se prednosti koje Amerika ima u dužem ratu mogu neutralizirati uništavanjem pacifičkih pomorskih snaga. Stoga je odlučio napasti glavnu američku bazu na Havajima bez objave rata. U drugoj polovini studenoga 1941. krenula je japanska flota od šest velikih nosača zrakoplova s 450 letjelica, praćena dvama bojnim brodovima, jednom lakom i dvjema teškim krstaricama, deset razarača i trima podmornicama. Tijekom plovidbe priključilo joj se još 25 podmornica. Iako je američko zapovjedništvo na Havajima dva puta upozoreno da će Japan ući u rat protiv Sjedinjenih Država, nije poduzelo ozbiljnije mjere za obranu. Japanska je flota u noći sa 6. na 7. prosinca prišla Havajima na 280 nautičkih milja.

Tri sata prije napada na Havajima su primijetili uz obalu jednu stranu podmornicu, a zatim je jedna potopljena dok je pokušavala ući u luku. No ni to nije izazvalo uzbunu. Zanemarene su i radarske dojave o neprijatelju. Ujutro 7.  prosinca 1941. prije 8 sati čak 183 japanska zrakoplova s nosača okomila su se u prvom napadu na usidrene američke ratne brodove. Sat poslije još 171 zrakoplov izveo je drugi napad na brodove i uzletišta. U paklu japanskog napada svojom hrabrošću istaknuo se i jedan hrvatski pomorac. Hrvatski emigrant Petar Tomić ostao je u strojarnici i žrtvovao život da bi spasio posadu broda Utah.

Tomić je bio među samo petnaestoricom koje je američki predsjednik Roosevelt odlikovao najvišim američkim odličjem – Kongresnom medaljom časti  za hrabrost u Pearl Harboru. Posljedice bombardiranja bile su katastrofalne: potopljeno je ili teško oštećeno osam američkih bojnih brodova, tri lake krstarice, tri razarača te četiri manja broda.

Uništeno je i 188 zrakoplova. Poginulo je više od 3600 ljudi. Japanci su izgubili samo 29 zrakoplova i pet „džepnih“ podmornica. Bio je to jedan od najvećih američkih poraza u povijesti. Nakon napada na Pearl Harbor Sjedinjene Države ušle su u Drugi svjetski rat u kojem su svojim vojnim i gospodarskim potencijalom odigrale presudnu ulogu.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.