Naslovnica

Napad na Pearl Harbor i Petar Tomić 1941. godine

Sjedinjene Države ušle su u Drugi svjetski rat
13. siječnja 2017. u 15:41 2 komentara 2418 prikaza
Rat
Foto: Wikimedia Commons

Godine 1941. kada je Hitler pokorio gotovo cijelu Europu, Sjedinjene Američke Države još nisu bile u ratu. Militaristički Japan, jedan od vodećih članova Trojnog pakta, vidio je u početnim vojnim uspjesima Njemačke protiv Sovjetskog Saveza priliku za svoj ulazak u rat i postizanje prevlasti na Tihom oceanu. Japanski imperijalni stožer računao je da se prednosti koje Amerika ima u dužem ratu mogu neutralizirati uništavanjem pacifičkih pomorskih snaga. Stoga je odlučio napasti glavnu američku bazu na Havajima bez objave rata.

U drugoj polovini studenoga 1941. krenula je japanska flota od šest velikih nosača zrakoplova s 450 letjelica, praćena dvama bojnim brodovima, jednom lakom i dvjema teškim krstaricama, deset razarača i trima podmornicama. Tijekom plovidbe priključilo joj se još 25 podmornica. Iako je američko zapovjedništvo na Havajima dva puta upozoreno da će Japan ući u rat protiv Sjedinjenih Država, nije poduzelo ozbiljnije mjere za obranu. Japanska je flota u noći sa 6. na 7. prosinca prišla Havajima na 280 nautičkih milja. Tri sata prije napada na Havajima su primijetili uz obalu jednu stranu podmornicu, a zatim je jedna potopljena dok je pokušavala ući u luku. No ni to nije izazvalo uzbunu. Zanemarene su i radarske dojave o neprijatelju. Ujutro 7.  prosinca 1941. prije 8 sati čak 183 japanska zrakoplova s nosača okomila su se u prvom napadu na usidrene američke ratne brodove. Sat poslije još 171 zrakoplov izveo je drugi napad na brodove i uzletišta. U paklu japanskog napada svojom hrabrošću istaknuo se i jedan hrvatski pomorac.

Hrvatski emigrant Petar Tomić ostao je u strojarnici i žrtvovao život da bi spasio posadu broda Utah. Tomić je bio među samo petnaestoricom koje je američki predsjednik Roosevelt odlikovao najvišim američkim odličjem – Kongresnom medaljom časti  za hrabrost u Pearl Harboru. Posljedice bombardiranja bile su katastrofalne: potopljeno je ili teško oštećeno osam američkih bojnih brodova, tri lake krstarice, tri razarača te četiri manja broda. Uništeno je i 188 zrakoplova. Poginulo je više od 3600 ljudi. Japanci su izgubili samo 29 zrakoplova i pet „džepnih“ podmornica. Bio je to jedan od najvećih američkih poraza u povijesti. Nakon napada na Pearl Harbor Sjedinjene Države ušle su u Drugi svjetski rat u kojem su svojim vojnim i gospodarskim potencijalom odigrale presudnu ulogu.

  • domxerex:

    Bitno je da su spasili dva ključna nosača aviona, ostalo se pokazalo za kasniju fazu rata nebitnim.

  • rahelcohranloan:

    zdravo. Ja sam gospodin Rahel privatni zajam zajmodavac koji daje život vrijeme prilika kredit za pojedince, poduzeća, osiguranje, itd Jeste li u bilo kakve financijske teškoće ili u potrebi za kredit za investiranje ili vam je potreban kredit da plati ... prikaži još!i svoje račune tražiti dalje kao mi smo tu da bi sve svoje financijske probleme stvar prošlosti. Nudimo sve vrste kredita u bilo kojoj valuti denominacije sa stopom od 2%, bez unaprijed fee.I želite koristiti ovu veliku medij da znaš da smo spremni da vam pomoći s bilo koje vrste kredita riješiti vaš financijski problem.If da onda se vratiti danas putem e-pošte (rahelcohranloan@gmail.com) za više detalja, vi ste vrlo dobrodošli.