NA DANAŠNJI DAN

Napadnuto sjedište Gestapa u Norveškoj

Gestapo
Foto: Bundesarchiv
25.09.2015.
u 13:05

Nijemci su odmah postavili povjerenika koji će upravljati okupiranim područjem. Povjerenik je ugasio sve političke stranke osim pronacističke stranke Nacionalnog Jedinstva. Stranku je vodio Vidkun Quisling, bivši norveški ministar rata.

Na današnji dan 1942. godine, britanski bombarderi pokušali su uništiti lokalno sjedište njemačke tajne policije u Norveškoj. Promašili su metu ali su neki pripadnici policije bježali glavom bez obzira, piše History.

Njemačka je napala Norvešku u travnju 1940. godine u brzoj kampanji "Munjevitog rata". Tako su odgovorili na britansko postavljanje mina u norveškim vodama jer je Norveška nastavila trgovati željezom sa Silama Osovine. Međutim, u mjesec dana su odbačene britanske i francuske postrojbe koje su došle u Norvešku kako bi obranili zemlju. Uz vojsku je pobjegla i norveška kraljevska obitelj koja je postavila vladu u izbjeglištvu u glavnome gradu Velike Britanije - Londonu. Nijemci su odmah postavili povjerenika koji će upravljati okupiranim područjem. Povjerenik je ugasio sve političke stranke osim pronacističke stranke Nacionalnog Jedinstva. Stranku je vodio Vidkun Quisling, bivši norveški ministar rata. Njegovo će se ime do danas vezati s kolaboracijom i izdajom. Quisling je kao njemački kolaborator vladao Norveškom te je slao tisuće svojih sunarodnjaka u njemačke koncentracijske logore.

Kako bi držali okupirano područje pod kontrolom, Gestapo je poslan u Norvešku. Ured je često postavljen u osvojenim zemljama kako bi se "provodio red i zakon" te terorizirao narod. Dana 25. rujna, tijekom velikog skupa nacističke stranke u Oslu, britanski je avion, (koji je trebao uništiti dokaze o norveškom pokretu otpora) bombardirao sjedište Gestapa. Bombe su promašile svoj cilj, ali su pogođene okolne zgrade te je poginulo četvero ljudi. Britanci su tako uplašili Naciste koji su ubrzo pobjegli iz grada te ostavili svoj skup u ruševinama.

Komentara 1

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
16:18 27.09.2015.

Ako se portal već zove "Vojna povijest", onda bi bilo lijepo kada bi članci bili potpuniji i konkretniji. Što znači "...Britanci su tako uplašili Naciste koji su ubrzo pobjegli iz grada te ostavili svoj skup u ruševinama"? Jesu li Njemcii nakon toga napustili samo zapovjedništvo, Oslo, Norvešku...? Jesu li izmjestili ured na drugu lokaciju? Ili, ako mogu biti ironičan, nije li zbog naleta tog jednog bombardera završila okupacija Norveške?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije