Naslovnica

Narodna zaštita Hrvatskog domobranstva 1941. – 1945.

Već je odlukom Kraljevske banske uprave Savske banovine od 19. travnja 1939., u sklopu Upravnog odjeljenja Kraljevske banske uprave u Zagrebu osnovan „Odsjek za civilnu zaštitu”
29. svibnja 2017. u 19:15 0 komentara 245 prikaza
Foto: Vojna povijest

Tijekom Prvoga svjetskog rata, nakon uvođenja zrakoplova i bojnih otrova u arsenal modernoga ratovanja, nastala je posebna organizacija, Civilna zaštita, koja je imala zadatak pripremati stanovništvo na opasnosti te uklanjati štete i spašavati civile nakon zračnih napada ili napada bojnim otrovima. Civilna zaštita obično se nalazila pod nadleštvom ministarstva obrane ili ministarstva unutarnjih poslova.

Prije Drugoga svjetskog rata Civilna se zaštita u Kraljevini Jugoslaviji sporo razvijala, no u drugoj polovini 1930-ih godina vlasti shvaćaju da bi ova služba u bliskoj budućnosti mogla postati korisna i potrebna. Naročita pozornost posvećena joj je počevši od 1939. godine. Odlukom Kraljevske banske uprave Savske banovine objavljenom 19. travnja 1939., u sklopu Upravnog odjeljenja Kraljevske banske uprave Savske banovine u Zagrebu osnovan je „Odsjek za civilnu zaštitu (za zaštitu od napadaja iz zraka)“ i dobio je oznaku II/4. Odsjek je bio samostalan i neposredno podređen banu, odnosno pomoćniku bana. Dotada je u sklopu Odjeljenja za socijalnu politiku i narodno zdravlje postoja la „Referada za vazdušnu obranu“ (zvala se doslovno tako) u čijoj su nadležnosti bili svi poslovi oko organizacije civilne zaštite.

U djelokrug Odsjeka za civilnu zaštitu ulazili su sljedeći poslovi (navodimo izvorni tekst propisa koji je, kao što je u to vrijeme bilo uobičajeno pisan mješavinom hrvatskog i srpskog jezika): „1. Nadzor po svima poslovima na pripremi i izvođenju zaštitnog plana banovinskog teritorija za slučaj napadaja iz zraka, koji spadaju u dužnost opšte upravne vlasti. 2. Spremanje potrebitih naređenja i uputstava za postupak područnih i podčinjenih organa. 3. Organizacija policijske i vatrogasne službe za potrebe zaštite od napadaja iz zraka. 4. Određivanje pojedinosti u radu i postupku opštih upravnih, samoupravnih i policijskih vlasti za slučaj napadaja. 5. Staranje o osiguranju i zaštiti svih nadleštava i ustanova Savske banovine, te spremanje potrebitih pripremnih radova na evakuaciji civilnog stanovništva. Nadzor po radovima oko organizacije i pripreme industrijske zaštite za slučaj napadaja iz zraka...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. svibnja na svim kioscima!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.