ZANIMLJIVOSTI

Neaktivne bombe predstavljaju veliku prijetnju stanovnicima Njemačke

Bombe
Foto: Wikimedia Commons
23.04.2015.
u 18:54

Procjenjuje se da su saveznici "bacili" preko 3.4 milijuna tona eksploziva na Europu i Aziju. To je oko 27 000 tona mjesečno. Od sveukupnog eksplozivnog materijala, 5 do 15 posto nikada nije aktivirano.

Prošlo je sedamdeset godina od završetka Drugoga svjetskog rata i konačnog sloma zloglasne nacističke Njemačke. 

Na prvi dan rata, 1. rujna 1939. godine, američki predsjednik Franklin D. Roosevelt upozorio je sukobljene strane: "Ni slučajno se ne smije bombardirati civilno stanovništvo iz zraka!". Šest godina kasnije, britanske i američke savezničke snage nemilosrdno su pretvarale njemačku u beskrajnu ravnicu. Pobili su preko pola milijuna civila, piše američki portal pbs.org.

Nijemci su mislili da je 1945. konačno došao kraj njihovim patnjama, ali nažalost nije. Procjenjuje se da su saveznici "bacili" preko 3.4 milijuna tona eksploziva na Europu i Aziju. To je oko 27 000 tona mjesečno. Od sveukupnog eksplozivnog materijala, 5 do 15 posto nikada nije aktivirano. Taj nam podatak govori da su bombe i dalje zakopane ispod gradova i naselja Njemačke te predstavljaju veliku prijetnju stanovništvu. Zaostale bombe tako mogu eksplodirati u bilo koje doba dana. U Njemačkoj se otkrije oko 6 000 bombi svake godine. Čak i u Hrvatskoj, koja nije bila bombardirana u sličnom omjeru kao Njemačka mogu se često naći zakopane "neaktivne" bombe tijekom izvođenja raznih građevinskih radova.

Kako se obraniti od takvih "neaktivnih" bombi koje leže ispod razlitičitih gusto naseljenih gradova? 

>>Savezničke bombe 1944. godine pale na Osijek [1. dio]

Komentara 3

CI
cinbenik
06:13 24.04.2015.

Do Nijemci pominju "prekomjerno" bombardiranje,ali pri tome ne nazivaju pobjednike zlocincima,nego su i danas svjesni svog Hitlerovskog zla.Naravno kod bas je obrnuto .Emigracija=HDZe pokusavaju NDHa prikazati kao dobro,a pobjednike kao zlocince.To bi i islo nekako da to rade Nijemci isto,ovako

MA
Marko Antonije
10:09 26.04.2015.

A netko je PROIZVODIO te bombe i uredno dobio svoju plaću !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije