03.08.2015. u 12:53

Tako smo objavom ove teme ispravili jednu od nepravdi, da su druge operacije uglavnom u sjeni “Oluje”. To je i glavna svrha VP-a, da se bavi temama koje su dosad bile previše zanemarene ili posve neobrađene.

Navršava se 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije »Oluja« koju s pravom smatramo krunom svih hrvatskih pobjeda u Domovinskom ratu. Iznova će tu operaciju analizirati brojni autori, a s obzirom na »okruglu« obljetnicu vjerojatno će se o njoj pisati mnogo više nego do sada. Iako prostor istraživanja određenih segmenata same bitke uvijek postoji, smatram da je o njoj uglavnom sve napisano u knjizi »Oluja« povjesničara Davora Marijana. Neovisno o tome što je operacija »Oluja« uistinu najsjajnija među svim hrvatskim bitkama, štoviše, možda i najsjajnija bitka hrvatske povijesti, pomalo čudi zašto se, osobito u medijima, nikako ne ra- ščlanjuje niz pobjedničkih operacija hrvatskih snaga na Južnom bojištu koje su prethodile »Oluji« i bez kojih, u najmanju ruku, operacija »Oluja« ne bi mogla biti izvedena onakvom dinamikom i uspješnošću.

Još 1993. godine nakon uspjeha u operaciji »Maslenica«, kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe i preuzeta kontrola nad južnim Velebitom, započele su važne promjene u sustavu hrvatskih Oružanih snaga. Tako u uvodu glavne teme ovog broja magazina, o operaciji “Ljeto 95”, piše kolega Tomislav Šulj. I u pravu je. Doista se mnogo govori i piše o “Oluji”, velikim dijelom i s pravom, ali se svejedno najčešće zanemaruju operacije Hrvatske vojske koje su prethodile “Oluji” i bez kojih nje ne bi ni bilo. Jedna od ključnih takvih operacija jest operacija “Ljeto 95” koju je kolega Šulj ovdje doista dosad najdetaljnije ra- ščlanio. Tako smo objavom ove teme ispravili jednu od nepravdi, da su druge operacije uglavnom u sjeni “Oluje”. To je i glavna svrha VP-a, da se bavi temama koje su dosad bile previše zanemarene ili posve neobrađene. U ovom broju imate nastavke nekoliko naših serijala - o bombardiranju Zadra u Drugome svjetskom ratu, propasti francuske flote u istom ratu, o kolaboraciji i okupaciji u tom ratu, tu je i Bliski istok, kao i kronologija Prvoga svjetskog rata. Ali i jedna novost, to su indijanski ratovi u Sjevernoj Americi. U idućem broju pak krećemo u Afriku, o kojoj se ne zna gotovo ništa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije