DRUGI SVJETSKI RAT

Nijemci ponovno zauzeli Harkov u teškoj i krvavoj bitki

Harkov
Foto: Bundesarchiv
14.03.2016.
u 18:40

Harkov je bio broj jedan na listi prioriteta njemačke vojske usred napada na Sovjetski Savez u lipnju 1941. godine zbog svoje prometne i industrijske povezanosti

Na današnji dan 1943. godine njemačke postrojbe ponovno ulaze u Harkov, drugi najveći ukrajinski grad koji je promijenio vlasnika nekoliko puta u bitki između SSSR-a i njemačkih napadača, piše History.

Harkov je bio broj jedan na listi prioriteta njemačke vojske usred napada na Sovjetski Savez u lipnju 1941. godine zbog svoje prometne i industrijske povezanosti. U blizini grada nalazili su se i rudnici željeza i ugljena. Jedna od najvažnijih tvornica grada bila je tvornica tenkova koju je Staljin u prosincu 1941. prebacio na Ural. Staljin je bio toliko očajan prilikom obrane grada da je izdao zapovijed "nema povlačenja" svojim postrojbama. Broj žrtava rastao je velikom brzinom. Hitlerove snage prvi su put ušle u Harkov u listopadu 1941. godine. U svibnju 1942. godine, Sovjeti su pokrenuli iznenadni napad na Nijemce južno od Harkova te je Crvena armija došla vrlo blizu okupiranom gradu. Crvena je armija zauzela grad 16. veljače 1943. godine. Hitler je već 21. veljače, na Dan crvene armije, započeo planirati ponovno zauzimanje grada. Tim bi uspjehom vratio Crvenu armiju tri mjeseca unatrag u taktičkom smislu. Dana 10. ožujka, njemačke su postrojbe pokrenule veliku ofenzivu; Sovjeti su već tada izgubili 23.000 vojnika uz 634 tenka prilikom ponovnog zauzimanja te su se prilikom obrane mogli nadati isključivo češkim vojnicima koji bi došli u pomoć – njih tisuću.

Dana 14. ožujka Nijemci su ponovno zauzeli grad. "Pokazali smo 'Ivanu' da možemo preboljeti zimu. Više se ne bojimo zime", napisao je časnik SS-a. Ova tvrdnja pokazat će se neistinitom jer će Crvena armija ponovno zauzeti grad tijekom ljeta, a brutalna sovjetska zima jako je oštetila njemački ratni stroj.

Komentara 2

Avatar istovari
istovari
14:04 15.03.2016.

Puno je Hrvata bilo u bici za Harkov....

PA
padobranac
07:55 15.03.2017.

Tko im je kriv?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije