Naslovnica

Nijemci se predali u Staljingradu

Manjak zaliha i resursa, partizanski gerilski napadi te strašna ruska zima već je tada uzimala danak njemačkim vojnicima.
02. veljače 2017. u 11:42 10 komentara 4698 prikaza
Staljingrad
Foto: Bundesarchiv

Na današnji dan su se predali posljednji dijelovi njemačke vojske u Staljingradu unatoč Hitlerovim riječima: "Predaja ne dolazi u obzir. Postrojbe će se braniti do smrti", piše History.

Bitka za Staljingrad započela je u ljeto 1942. godine nakon velikog napada njemačkih snaga na snažno inudstrijsko središte Sovjetskog Saveza. Međutim, unatoč brojnim pokušajima, njemačka 6. armija pod vodstvom Friedricha Von Paulusa i dio 4. oklopne armije pod vodstvom Ewalda Von Kleista nisu mogli probiti snažnu obranu sovjetske 62. armije iako su sredinom listopada Sovjeti bili odbačeni na obale rijele Volge te je njemačka vojska okružila Staljingrad.

Manjak zaliha i resursa, partizanski gerilski napadi te strašna ruska zima već je tada uzimala danak njemačkim vojnicima. Dana 19. studenoga, Sovjeti su pokrenuli veliku protuovenzivu koja je započela sa snažnim topničkim bombardiranjem njemačkih položaja. Sovjeti su tada okružili neprijatelja obuhvatnim manevrima sa sjevera i juga u isto vrijeme, i to se događalo u trenutku njemačkog okruženja Staljingrada. Njemački je položaj uskoro postao neizdrživ. Jedino je predaja dolazila u obzir ako se htjelo preživjeti, ali Hitler nije htio čuti o tome te izjavio: "6. armija će držati svoje položaje do zadnjeg čovjeka i zadnjeg metka". Von Paulus i vojska se branila do 31. siječnja 1943. godine kada su se konačni predali. Od oko 300 000 vojnika pod zapovjedništvom Paulusa, pola je tada već poginulo ili teško ranjeno, evakuirano je 35 000 vojnika s bojišta dok je ostalih 91 000 vojnika prebačeno u sovjetske zarobljeničke logore.

Mali džepovi njemačkog otpora nisu se predali do 2. veljače. Hitler je javno izgrdio Von Paulusa što nije počinio samoubojstvo. Von Paulus koji je bio zarobljen od strane Sovjeta uzvratio je Hitleru tako što se pridružio Nacionalnom odboru za Slobodnu Njemačku te je utjecao na vojnike na ostalim bojištima u Sovjetskom Savezu.

Elipso

 • Avatar nemam-pojm@
  nemam-pojm@:

  Lijevi bok 6_e armije držale su Rumunjske brigade bez protuoklopni topova a desni bok 4_e armiji junačke Talijanske snage ojačane Hrvatima na spoju s 4_om armijom. Žukov je prodro kroz imenovane i napravio obuhvat oko 6_e i 4_e armije. Gering ... prikaži još! i Hitler ne dozvoljavaju proboj snaga u obruču jer bi se povukle iz grada. Sudbina opkoljeni je bila zapečaćena jer zapovjednik slijepo sluša naredbu

 • Avatar moskva
  moskva:

  Nisu se samo Nemci predali nego i Hrvati

 • Avatar stinkyink
  stinkyink:

  Viktor Pavičić pobjegao za Hrvatsku i ostavio one ustaske jadnike da se smrzavaju. Uhvatili ga Svabi pa ga roknuli.