DRUGI SVJETSKI RAT U SLICI

Njemačka 14. oklopna divizija 2. dio

14. oklopna divizija
Foto: VP - magazin za vojnu povijest
08.02.2014.
u 14:35

Tijekom prethodnog dana izdvojena je iz sastava glavnine divizije jedna jača oklopna borbena grupa koja je upućena u smjeru Bjelovara. Ista je zanoćila u okolici Daruvara te ujutro pristigla u Bjelovar.

Dana 9. travnja 1941. prednji odjeli 14. oklopne divizije ušli su u Zagreb. Glavnina divizije nalazi se u pokretu. Za sljedeći dan, dok se u Zagrebu ne prikupi glavnina divizije, predviđeno je da jedan jači odred krene u smjeru Karlovca. Dodatni zadatak ovoj skupini bio je prodor prema Delnicama s ciljem spajanja s talijanskim postrojbama koje su 11. travnja trebale prijeći granicu između Rijeke i Sušaka i napredovati prema Karlovcu. S dijelom postrojbi namjeravalo se zatvoriti komunikacije prema Varaždinu i Zaboku kako bi se spriječilo povlačenje vojske Kraljevine Jugoslavije iz smjera Ljubljane i Slovenije. Nakon cjelonoćnog marša ujutro 11. travnja u Zagreb je počela pristizati i glavnina divizije. Tijekom prethodnog dana izdvojena je iz sastava glavnine divizije jedna jača oklopna borbena grupa koja je upućena u smjeru Bjelovara. Ista je zanoćila u okolici Daruvara te ujutro pristigla u Bjelovar. Zadatak ove borbene grupe bio je podrška pobunjenim postrojbama jugoslavenske vojske koje su u ime NDH preuzele vlast u Bjelovaru i započele borbu i razoružanje postrojbi Kraljevine Jugoslavije. Divizija je posebnom zapovijedi izdvojena iz sastava 46. (mot.) korpusa te je podčinjena izravno stožeru
2. armije. Tijekom dana 40 kilometara zapadno od Karlovca prednji odjeli 14. oklopne divizije nailaze na prethodnicu talijanske oklopne divizije Littorio. Prema privremenim izvješćima divizija je u prva dva dana nastupanja zarobila 22 generala, 300 časnika i preko 12.000 dočasnika i vojnika te zarobila deset zrakoplova, 76 topova, jednu protuzrakoplovnu bitnicu, četiri velika skladišta streljiva, preko tri milijuna litara pogonskog goriva te velike količine vojne odjeće, konja te lakoga i teškoga pješačkog naoružanja.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP - magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije