DRUGI SVJETSKI RAT

Njemačka 14. oklopna divizija

14th panzer
Vojna povijest
21.06.2014.
u 14:13

No pošto je 8. oklopna divizija bila u kašnjenju, iz političkih razloga u smjeru Zagreba upućena je 14. oklopna divizija. Stožeru 2. armije bilo je naročito važno da u Zagreb što žurnije uđe jedna od njemačkih oklopnih divizija radi pokazivanja snage i odlučnosti njemačke vojske.

Četrnaesta oklopna divizija formirana je 15. kolovoza 1941. nakon kampanje u Francuskoj od kadra 4. pješačke divizije. Dana 6. travnja 1941. osnovnu udarnu snagu divizije činila je 36. oklopna pukovnija (Panzer Regiment 36). Uz ovu oklopnu pukovniju u sastavu divizije nalazile su se i dvije motorizirane
pješačke pukovnije 103. i 108. (Schutzen Regiment 103 i 108), 4. topnička pukovnija (Panzer Artilleire Regiment 4) te ostale pripadajuće divizijske postrojbe. Prema ustroju koji je vrijedio za početak 1941. njemačka tenkovska pukovnija u sastavu oklopne divizije trebala je raspolagati sa 164 tenka. Za balkansku kampanju usastavu divizije nalazilo se 160 tenkova, od čega je 124 bilo ispravnih i raspoloživih. 

Zapovjedniku divizije na raspolaganju je bilo 45 tenkova Pz.II, 16 (37) tenkova Pz.III(kz), 35 (50) tenkova Pz.III(lg), 20 tenkova Pz.IV i osam zapovjednih tenkova Pz.Bef. Wg. raspoređenih u dvije tenkovske bojne (I, II/36 Pz.Reg). Oklopna je bojna u svom sastavu imala četi- ri satnije (zapovjedna satnija, dvije satnije s lakim tenkovima i jedna satnija sa srednjim tenkovima). U sastavu izvidničkih postrojbi divizije (Afklarungs Abteilung 40) nalazila se satnija oklopnih bornih kola Sd.Kfz 231, Sd.Kfz.222 i Sd.Kfz.221. U sastavu opkoparske postrojbe divizije (Pionier battailon 13) nalazili su se oklopni transporteri polugusjeničari Sd.Kfz.251. 

S obzirom da je odluka o napadu 6. travnja 1941. na Kraljevinu Jugoslaviju donesena nepunih sedam dana ranije te da su njemačke postrojbe u Rumunjskoj i Bugarskoj, koje su bile predviđene za napad na Grčku, već bile razvijene i spremne za borbu, postrojbe njemačke armije koje su trebale djelovati na sjevernim granicama 6. su travnja tek bile u fazi transporta i prikupljanja. Prema planovima stožera njemačke 2. armije 14. oklopna divizija trebala se do 9. travnja prikupiti na prostoru oko mađarskog grada Velike Kanjiže (Nagykaniza) te je trebala biti spremna sljedećeg dana prijeći preko Mure i Drave i napredovati u smjeru Beograda. U smjeru Zagreba trebala je krenuti 8. oklopna divizija. 

No pošto je 8. oklopna divizija bila u kašnjenju, iz političkih razloga u smjeru Zagreba upućena je 14. oklopna divizija. Stožeru 2. armije bilo je naročito važno da u Zagreb što žurnije uđe jedna od njemačkih oklopnih divizija radi pokazivanja snage i odlučnosti njemačke vojske. Prednji dijelovi divizije prešli su Dravu već u večernjim satima 9. travnja i organizirali mostobran. Tijekom jutra 10. travnja preko Drave je jurnula rijeka njemačkih tenkova. Tijekom dana stožer 2. armije u potpunosti je izgubio svaki radijski kontakt s prednjim dijelovima divizije koji su brzo napredovali. Tek u večernjim satima zrakoplovi grupe za strategijska izviđanja dojavili su da su prednji dijelovi divizije zamijećeni na prilazima Zagrebu i da ulaze u grad. Tijekom dana postrojbe divizije uspjele su, usprkos poteškoćama koje su prouzročile vremenske nepogode i loše stanje prometnica,prijeći put od oko 140 kilometara od podravskog mostobrana do Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mali322
mali322
23:20 21.06.2014.

A Dinko crni Dinko o čemu ti pišeš...kakva divizija matere ti!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije