Naslovnica

Njemačka objavila rat Portugalu

Najvažnija bitka u kojoj su se borili Portugalci bila je bitka za Lys u travnju 1918. godine, blizu rijeke Lys u Belgiji.
09. ožujka 2017. u 21:36 0 komentara 717 prikaza
Rat
Foto: Bundesarchiv_Bild_183-S30568

Na današnji dan 1916. godine, Njemačka je objavila rat Portugalu koji je godinu dana prije ispoštovao svoje savezništvo s Velikom Britanijom te zauzeo njemačke brodove u lisabonskoj luci, piše History.

Portugal je postao republika 1910. godine kada je revolucijom svrgnut kralj Manuel II. Stvoren je i liberalni ustav 1911. godine, a Manuel Jose De Arriaga je postao prvi predsjednik. Kada je izbio rat 1914. godine, Portugal je postao zabrinut za svoje kolonije u Angoli i Mozambiku. Kako bi ostvarili međunarodnu potporu za svoj autoritet u Africi, Portugal je ušao u rat na strani Velike Britanije i Saveznika.

Najvažnija bitka u kojoj su se borili Portugalci bila je bitka za Lys u travnju 1918. godine, blizu rijeke Lys u Belgiji. Portugalci su se borili za vrijeme velike i zadnje njemačke ofenzive koja je pokrenuta u proljeće na Zapadnom bojištu. Tijekom te bitke, njemačke 4. divizije su snažno udarile na samo jednu portugalsku diviziju.

Početna topnička priprema je bila toliko snažna da je jedna portugalska brigada odlučila ostati u rovovima. Nijemci su ipak pobijedili te zauzeli 6000 zatvorenika. Do kraja Prvoga svjetskog rata, poginulo je oko 7000 portugalskih vojnika.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.