NA DANAŠNJI DAN

Njemačka pripojila Austriju

Wien
Foto: Bundesarchiv
12.03.2015.
u 13:57

Hitler je postavio novu nacističku vladu, a „Anschluss“ je proglašen 13. ožujka

Dana 12. ožujka njemačke postrojbe ušle su u Austriju kako bi izvršile aneksiju nacije koja je također bila dio njemačkog govornog područja.

Početkom 1938. godine, austrijski su nacisti počeli spletkariti drugi put u dvije godine kako bi silom natjerali austrijsku vladu da unificira svoju zemlju s nacističkom Njemačkom.

Kada je austrijski kancelar Kurt Von Schuschnigg saznao za planiranu zavjeru, našao se s Hitlerom kako bi pokušao vratiti neovisnost svojoj zemlji, ali je na kraju bio primoran uvrstiti nekoliko visokorangiranih nacista u svoju vladu. Dana 9. ožujka Schuschnigg je pozvao narod na glasanje kako bi riješili pitanje „anschlussa“ ili aneksije za sva vremena. Prije nego što je počelo glasanje, Hitler je kancelara natjerao da podnese ostavku 11. ožujka. Tijekom davanja ostavke u pismu je naglasio da austrijska vojska pusti Nijemce da uđu u Austriju, piše History.com

Sljedećeg dana, 12. ožujka, Hitler je sa svojim postrojbama ušao u Austriju gdje ih je sretno dočekao narod. Hitler je postavio novu nacističku vladu, a „Anschluss“ je proglašen 13. ožujka. Austrija je postojala kao zemlja u njemačkoj federaciji do kraja Drugoga svjetskog rata kada su saveznici poništili „Anschluss“ te oslobodili Austriju. Schuschnigg, koji je bio u zatvoru nakon ostavke, pušten je 1945. godine.

Ključne riječi

Komentara 2

IK
ikonoklast
17:16 12.03.2015.

od tud rijec anschluss ahaaaaaa

NE
Neonacionalist
20:48 12.03.2015.

Austrijanci su Njemci, točnije Bavarci , i oni nisu nikakav poseban narod ali imaju svoju zasebnu stoljetnu državnu povjest .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije