AKTUALNO

Njemačke operacije u Egejskom moru poslije talijanske kapitulacije

WK2
Bundesarchiv
06.04.2017.
u 17:50

Nijemci su se pribojavali da će Saveznici iskoristiti novo stanje kako bi prodrli u Egejsko more, što bi im otvorilo pristup Dardanelima, Bosporu i Crnom moru te morsku vezu sa Sovjetskim Savezom

Istočno Sredozemlje – posebice Egejsko more – predstavljalo je do jeseni 1943. sporednu bojišnicu Drugoga svjetskog rata. Otoke u Egejskom moru zajednički su držale njemačke i talijanske postrojbe koje su se samo povremeno morale braniti od savezničkih (pretežito britanskih) napada. Talijani su držali Eubeju, Cikladsko otočje (osim otoka Milosa), južne Sporade i Dodekanez (talijanski posjed od 1912. i „mandat“ od 1923.), istočni dio Krete, veći dio Rodosa i otok Kastelorizo. Nijemci su 1941. okupirali Lemnos (Limnos), Mitilenu i Kios u sjevernom Egejskom moru, otok Eginu  ispred Pireja, Milos, zapadni dio Krete i manji dio Rodosa.

Situacija se dramatično promijenila poslije talijanskog primirja sa Saveznicima 8. rujna 1943. (koje se često spominje i kao kapitulacija, a Nijemci su ga nazvali „izdajom zajedničkog saveza“ – „Bündnissabfall“). Nijemci su se pribojavali da će Saveznici iskoristiti novo stanje kako bi prodrli u Egejsko more, što bi im otvorilo pristup Dardanelima, Bosporu i Crnom moru te morsku vezu sa Sovjetskim Savezom...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. travnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije