NA DANAŠNJI DAN - PRVI SVJETSKI RAT

Njemačke postrojbe zauzimaju tvrđavu Douaumont!

DD
Foto: Wikimedia
25.02.2016.
u 15:06

Bitka za Verdun postala je najduža i najkrvavija bitka Prvoga svjetskog rata te je trajala 10 mjeseci uz 700 000 žrtava na obje strane.

Na današnji dan 1916. godine, njemačke su postrojbe zauzele tvrđavu Douaumont, najjači dio kompleksa tvrđava koje su branile Verdun u Francuskoj, piše History.

Bitka za Verdun postala je najduža i najkrvavija bitka Prvoga svjetskog rata te je trajala 10 mjeseci uz 700 000 žrtava na obje strane. Dana 16. veljače, zidine Verduna branilo je oko 500 000 vojnika koji su bili smješteni u obližnjim tvrđavama - Fort Douaumont i Fort Vaux. Nijemci su pod vodstvom šefa stožera Ericha von Falkenhayna poslali milijun vojnika na grad te se nadali odlučujućoj pobjedi na Zapadnom bojištu koja bi natjerala Saveznike na predaju. Bitka je započela 21. veljače. Do kraja dana Nijemci su zauzeli samo rovove na prvoj crti ratišta, puno manje od očekivanog. Nastavili su napredovati te su 23. veljače zarobili 3 000 francuskih vojnika uz pomoć novog oružja - bacača plamena. Do 24. veljače Nijemci su "pregazili" i drugu liniju francuskih rovova te zarobili još 10 000 vojnika. Natjerali su francuske branitelje u 8 kilometara grada i okolice. Tvrđave Douaumont i Vaux su međutim ostale stajati.

Douaumont je bila ogromna građevina koja je imala zidine debelje od 100 centimetara. Oko tvrđave bio je jarak dubok sedam metara te trideset metara bodljikave žice. Kada je 25. veljače tvrđava pala u ruke njemačke 24. brandenburške pješačke postrojbe, među Francuzima nastupio je šok.

Bitka se nastavila i dalje odvijati uz velike žrtve na obje strane. Kako su u isto vrijeme njemački resursi prebačeni na Sommu i Istočno bojište, Francuzi su uskoro počeli vračati osvojeno područje koje su izgubili. Tvrđava Douaumont ponovno je osvojena 24. listopada 1916., a tvrđava Vaux 2. studenoga. Šest mjeseci kasnije, zapovjednik Paul Von Hindenburg (koji je zamijenio Falkenhayna u srpnju) zaustavio je njemačke napade te je tako završena bitka koja je trajala 10 mjeseci te odnijela 200 000 života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije