HITLER GA HTIO UBITI

Njemački general koji je odbio uništiti Pariz – Dietrich Von Choltitz

Rat
Foto: Wikimedia CC
1/2
15.09.2016.
u 16:56

Hitler je bio poznat po takvoj taktici – ako već ne može zadržati grad, zašto bi ga imao njegov neprijatelj?

Dietrich Von Choltitz bio je njemački vojnik. Rođen 9. studenoga 1894. godine, ovaj je general zapamćen po svojoj ulozi zaštitnika pariške kulture i ljepote kada je odbio izravnu Hitlerovu zapovijed da Pariz pretvori u ruševinu i pepeo, piše WHO.

Hitler je bio poznat po takvoj taktici – ako već ne može zadržati grad, zašto bi ga imao njegov neprijatelj? Tako su nacisti u svojim pohodima često uništavali gradove ako ih ne bi mogli vojno osvojiti. Dietrich Von Choltitz dotad je izgradio svoju reputaciju uništavanja neprijateljskih gradova – nazvan je "razaračem gradova". Najviše se gradova uništavalo na ruskom bojištu. Kada bi izgubio većinu svojih vojnika, izdavao je naredbe da vojska uništi sve čime bi se neprijatelj mogao koristiti – koristio se taktikom tzv. spaljene zemlje.

Foto: Bundesarchiv CC BY-SA 3.0

Kada je Hitler izdao zapovijed da se uništi Pariz, bilo je sigurno da je Dietrich Von Choltitz čovjek stvoren za takav posao. Međutim, u čudnom razvoju događaja, Dietrich se oglušio na njegove naredbe te predao Pariz Slobodnim francuskim snagama 25. kolovoza 1944. godine. To je bio jedinstven događaj jer je Dietrich učinio nešto neočekivano. Njegovo mišljenje o zaštiti grada još je zanimljivije.

Sigurno se čudite zašto je takav odani njemački vojnik odbio izravne Hitlerove zapovjedi. Izjavio je da je duboko povezan s Parizom zbog njegove prekrasne arhitekture, povijesti i kulture te dodao da ne bi mogao nositi odgovornost za uništavanje tako prekrasnog grada. U isto je vrijeme došao i do zaključka da Hitler više ne razmišlja "zdravom pameti" te da sada vodi već izgubljen rat.

Prilikom predaje, Dietrich Von Choltitz bio je vojni guverner grada te je njegovo odbijanje izravne zapovijedi sigurno strašno razljutilo Hitlera koji je htio vidjeti Pariz u pepelu.

Dietrich je postavljen za vojnog guvernera grada 7. kolovoza 1944. godine te je idućeg dana na sastanku s Hitlerom razjašnjeno da Dietrich mora napraviti pripreme za razaranje Pariza. Razlog je sastanka bilo kompletno uništenje Pariza te je zato za zapovjednika postavljen baš Choltitz kojega je pratila reputacija razarača gradova – bio je poznat po tome da uništava gradove do temelja prije nego što padnu u neprijateljske ruke. Nakon njegova dolaska u Pariz 9. kolovoza kako bi preuzeo novu dužnost, vjeruje se da je Hitler potvrdio svoje zapovjedi telefonom: "Grad može pasti u neprijateljske ruke samo ako je pretvoren u pepeo". Dana 25. kolovoza 1944. godine, kada se Dietrich predao Francuzima, Hitler je navodno nazvao njegovo zapovjedništvo te itekako bijesan pitao: "Gori li Pariz?!"

Zbog odbijanja izravne Hitlerove zapovijedi te zaštite Pariza od velikog razaranja, Dietrich Von Choltitz dobio je novi nadimak – "Spasitelj Pariza".

>>Pokretni „oklopni džep" (Sovjetski Savez, ožujak — travanj 1944.)

>>Leibstandarte-SS "Adolf Hitler" - ratni put Hitlerovih pretorijanaca

Komentara 17

ZL
zlako
18:21 15.09.2016.

Ajfelov toranj je simbol zla i do dana njegovog rušenja neće biti dobro u Europi.Poslije če biti bolje.

AQ
aquafresh
21:06 15.09.2016.

a antifasisti nisu imali takve taktike ? Samo sto kod njih nije bilo zapovjednika koji bi odbili potpuno unistenje grada. Dresden, Hiroshima, Nagasaki, Berlin .....

Avatar superhik74
superhik74
20:56 15.09.2016.

Kasicna laz, neka autor pokaze autenticni dokument u kojem Hitler naredjuje pretvaranje Pariza u prah i pepeo. Normalno da ne postoji jer je ovo klasicna propagandna laz. Saveznici su nakon poraza Njemacke preuzeli nekoliko tisuca tona originalnih nacistickih dokumenata koji se dan danas nalaze u arhivama u Londonu, Moskvi I Washingtonu te nekin drugim gradovima, a dio su predali Njemackoj. Ako takav dokument postoji vrlo lako ga je objaviti. Ovakovi pseudo-povjesni propagandni uratci sluze na sramotu autoru ovokove balezgarije. Toliko je lazi objavljeno vezano uz Hitlera medjutim sve su legend, od miljuna stranica originalnih dokumenata pseudo-povjesnicari nakako da pronadju jedan jedini dokument koji njihove izmisljene legend potvrdjuje. Cak britanski generali potvrdjuju da je Hitler i nacisti vodio puno "cisci" rat od njih samih. Britanci su prvi poceli bombardirati civilne ciljeve po Njemackoj.Dresden je 1945 doslovce pretvoren u prah I pepeo ako najbolji primjer "saveznickih" ljudskih prava. Cak je i u nas vise ljudi poginulo od saveznickih bombardiranja nego od Njemackih za vrijeme drugog svjetskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije