VOJNI MUZEJ

Njemački topovi 88 mm

88
Foto: Wikimedia
1/2
01.09.2015.
u 15:30

Uglavnom su se u JNA nalazili u naoružanju obalnih bitnica. Početkom Domovinskog rata većina topova došla je u ruke hrvatskih branitelja.

U zbirci topničkog naoružanja Vojnog muzeja zapaženo mjesto zauzimaju i njemački topovi 88 mm, jedan od najpoznatijih topova Drugoga svjetskog rata. Nastao je kao plod rada njemačkih i švedskih stručnjaka, obzirom na ograničenja nametnuta Njemačkoj nakon Prvoga sv­jetskog rata u tvornici Bofors. Proizvodnja je započeta 1933. go­dine. Proizveden je u tri varijante: 18, 36 i 37. Osnovna namjena je borba brotiv ciljeva u zraku do visina 8.000 metara, ali se pokazao i kao izuzetno uspješan u protuok­lopnoj borbi na ciljeve do 1.500 metara.

Foto: Wikimedia

Na području bivše Jugo­slavije našlo se dosta primjera­ka ostalih kao ratni plijen, a dio je dobiven kao reparacija. Ug­lavnom se nalazio u naoružanju obalnih bitnica koje su bile razmještene duž cijele jadranske obale. U Vojnom muzeju nijedan top nema štit, što je bio slučaj i s ostalim topovima koji su korišteni u JNA. Početkom Domovinskog rata zauzimanjem bitnica većina je došla u ruke hrvatskih branitel­ja. Na otoku Visu dio je uništen eksplozivom. Poseban kuriozitet je remont osam oštećenih ko­mada koje je JNA oštetila da ne budu u upotrebi, a u Remont­nom brodogradilištu u Šibeniku pod vodstvom ing. Bralića i Mr­vice izvršeno je piljenje cijevi i ponovno spajanje s dodatnim ojačanjem. Isti je zahvat poduzet i na deset topova ruskog porije­Ida kalibra 85 mm, nakon čega su stavljeni u borbenu funkciju i uspješno korišteni do kraja rata.

Komentara 4

Avatar istovari
istovari
17:20 02.09.2015.

Moj pokojni stari bio je u Luftwaffe Flak legiji koja je 1943. bila osnovana na teritoriju NDH i u koju su bili novačeni Hrvati i školovani u Wiener Neustadtu..bio je nišandžija i rušio američke liberatore u Ruhrskoj oblasti .Znam da da je govorio da je to bio izuzetno precizno i moćno oružje,zapravo najbolje protuzrakoplovno oruđe koje su Nijemci u ratu imali.Ostala hrpa fotografija...O toj Legiji malo se zna i malo je istraživana.

Avatar Stanislav Šolc
Stanislav Šolc
13:24 11.09.2015.

Imao sam priliku služiti skoro dvije godine u art. puku koji je imao divizion tih oruđa. No nikad nisam imao priliku čuti ni jedan hitac iz tih topova, nisu ih čak ni izvlačili iz baraka, osim u nekim posebnim prilikama ali samo po jedan uzorak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije