SUVREMENO RATOVANJE

Novi američki laserski top može srušiti letjelice na nebu čak i po lošem vremenu

HEL MD
Foto: Boeing
1/2
08.09.2014.
u 16:22

Početkom ove godine uspješno je uništio nekoliko „UAV“ dronova i projektile 60-milimetarskih minobacača s neba Floride, objavio je Boeing.

Tvrtka Boeing gradi laserski top za američku vojsku te se pokazalo da će novo oružje biti učinkovito i na zemlji i na moru. Mobilni visokoenergetski laserski demonstrator (HEL MD) zapravo je visokoenergetski laser postavljen na vrh velikog kamiona koji je uspješno uništio nekoliko „UAV“ dronova i 60-milimetarskih minobacača s neba Floride početkom ove godine, objavio je Boeing.

Test je napravljen u maglovitim i vjetrovitim uvjetima te je pokazao kako će nova tehnologija biti uspješna za korištenje u mornaričkim aktivnostima. „HEL MD“ rabio je laser jačine 10 kilovata, vrlo vjerojatno puno slabiji laser od onoga koji će se proizvoditi, te je uspješno testiran na 150 meta u zračnoj bazi „Eglin“ – području za testiranje američkog Ministarstva obrane na Floridi. Drugim riječima, svoje mete ili je onesposobio ili uništio.

Jednostavnijim rječnikom možemo reći da laser ispaljuje nevjerojatno snažnu zraku svjetla te je usmjerava na pokretnu metu. Zraka svjetla zagrijava se, a nakon što je dovoljno zagrijana, probija metu i onesposobljava je odnosno uništava. Američka vojska i Boeing potpisali su ugovor od 36 milijuna dolara za projekt i na njemu rade veći dio zadnjeg desetljeća te tako razvijaju vojnu platformu nove generacije.

Litij-ionske baterije koje pokreću „HEL MD“ laser pune se 60-kilovatskim dizelskim generatorom. Dok god vojska može puniti spremnike gorivom, oružje će funkcionirati. Sustav koristi teleskop i infracrvene kamere koje lociraju i obilježavaju potencijalne mete. Boeing je dizajnirao sustav vrlo jednostavno; potrebni su vozač i osoba koja upravlja laserom s laptopom i „Xbox“ kontrolerom.

Sljedeći korak za novi laserski top bit će povećanje snage na 50 ili 60 kilovata kako bi mogao uništavati dolazeće rakete, topništvo, minobacačke projektile i „UAV“ dronove. Laserski top neće se koristiti još najmanje sljedećih nekoliko godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije