AKTUALNO

Novi Zimski rat? Ili samo obrambene aktivnosti...

Finska
Foto: Wikimedia
17.08.2015.
u 15:17

Finska dijeli 1 340 kilometara dugu granicu (830 milja) s Rusijom, koja je optužena od strane Zapada za umiješanost u rat u istočnoj Ukrajini.

Finska vojska utrostručila je broj pričuvnika koje zove na tečajeva osposobljavanja, sa 6.000 prošle godine na 18.000 u 2015. godini, izjavio je u petak visoki vojni dužnosnik, piše Defender.hr

Finska dijeli 1 340 kilometra dugu granicu (830 milja) s Rusijom, koja je optužena od strane Zapada za umiješanost u rat u istočnoj Ukrajini. No, pomoćnik načelnika stožera Hannu Hypponen rekao je kako je potez bio planiran prije tri godine i nije bio povezan sa sukobom.

"Za posljednje tri godine oružane snage imale su obvezu napraviti uštede... Sada je broj pričuvnika vraćen na razinu na kojoj je bio 2010. godine," Hypponen je rekao za AFP. "Oko 2.400 zaposlenih je otpušteno, što je omogućilo uštede kod troškova osoblja, tako da se sredstva mogu dodijeliti za operativne aktivnosti, kao što su tečajevi obuke", dodao je.

Hypponen je priznao da, iako je restrukturiranje počelo prije tri godine, kriza u Ukrajini ima i druge posljedice za vojsku u Finskoj, koja nije članica NATO-a. Porast ruskih vojnih aktivnosti natjerale su Finsku na bližu vojnu suradnju s nordijskim susjedima - posebno Švedskoj, ali i s članicama NATO-a Norveškoj i Danskoj.

Komentara 4

HO
homofob
09:15 18.08.2015.

Tako si Putler zeli misliti kao i Staljin prije njega! Pogledaj koliko je zrtava Staljin imao i koliko vremena mu je uzalo okupirati manji dio Finske a Finaca ima samo nesto preko 5 miliona!

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
16:03 17.08.2015.

Ovo je zastrašivanje javnosti bez dokaza. Ovo sve bi možda moglo proći možda 60tih i 70tih godina prošlog stoljeća, ali u 21 stoljeću plasirati ovakve nebuloze je čisto zabavno. Pa tko može reći da su zapadnjački propagadni servisi normalni, objektivni i profesionalni? Kad samo malo prelistamo u nedavnu prošlost, pa vidimo rusku podmornicu kod švedske, pa ruske bombardere iznad engleske, pa vladimira putina na konju u finskoj itd itd. To je cirkus. Ja ovim putem ne želim opravdavati rusiju, nego naglasiti krivnju zapadnih sila u zaštravanju odnosa sa rusijom, to je bilo nepotrebno. Rat svjetskih razmjera, koji nam slijedi će se odigrati, ali najvećim djelom u aziji, nikako u europi. Ovaj rat će donijeti i kraj jednog velikog carstva, a mi ćemo biti blagoslovljeni da živimo u tom vremenu. Naravno riječ je o američkom carstvu, kojega će uništiti građanski rat. Pitali ste, eto odgovora, probajte se sjetiti ovog komentara kroz narednih mjeseci i godina. Puno sreće u daljnjem pisanju tekstova. Pozz

DU
Deleted user
16:09 17.08.2015.

ma kakav zimski rat. Rui mogu uzet cijelu skandinaviju za deset dana a kamo li finsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije