SUVREMENO NAORUŽANJE

Novo oružje Američke mornarice ispaljuje projektil sedam puta brže od brzine zvuka

RAILGUN
Foto: http://www.navy.mil/
1/2
29.08.2014.
u 15:38

Najnovija inovacija Američke mornarice dolazi u obliku projektila koji leti sedam puta brže od brzine zvuka te će biti spreman za testiranje na moru početkom 2016. godine.

Kako prenosi Mashable, projektil će biti toliko brz da će mu za putovanje od Empire State Buildinga u New Yorku do Liberty Bella u Philadelphiji trebati samo 180 sekundi. Novi projektil može probiti tri zida od armiranog betona te uništiti gotovo sve u što udari. Leti tolikom brzinom da ne treba eksplodirati kada udari u cilj, a njegova snaga dovoljno je jaka da uništi svoje mete.

Chris Johnson, glasnogovornik Zapovjedništva Mornaričkih sustava, izjavio je za Mashable kako će novi projektili moći pogoditi dolazne rakete, zrakoplove, druga plovila te mete na zemlji. Novi projektili dolazit će s ugrađenim navigacijskim sustavom koji će im omogućiti presretanje i uništavanje dolaznih raketa prije nego je ikakva šteta učinjena.

Snaga projektila dolazi s elektromagnetskog „Railguna“, oružja koje koristi struju kako bi ispalilo projektil niz dvije tračnice. Radi na ovaj način: kada projektil dosegne brzinu od sedam maha izlazi iz cijevi te ima takvu razornu moć kao kada teretni vlak udari u zid brzinom od 160 km/h. Sve to tvrdi šef mornaričkog razvoja Matthew Klunder za portal Breaking Defense.

Doseg projektila iznosi „samo“ 160 kilometara, što je i više nego dovoljno za držanje svih dolaznih raketa izvan dometa koje su ispaljene prema brodu na kojemu se nalazi oružje, ali to nije niti blizu standardnoj dalekometnoj mornaričkoj raketi koja ima doseg od 2 400 kilometara.

Ove činjenice postaju manje važne kada se cijena uzme u obzir. S početnom cijenom od 25 000 dolara, ovaj mali projektil stoji jedan posto normalne mornaričke rakete. Taj podatak još je važniji kada se uzme u obzir da se proračun Ministarstva obrane smanjuje.

Američka mornarica namjerava uvesti novi top na brod te ga testirati 2016. godine, ali ne postoji još datum kada će se instalirati na brod. Nakon 2018. godine Mornarica će početi dizajnirati brodove s novim oružjem na njima.

Pogledajte video ispaljivanja projektila iz novog "Railguna".

Ključne riječi

Komentara 5

ST
strsljen2013
16:30 29.08.2014.

Pa što je tu novo? Eksperiment je već izvršen prije nekih 20g sa broda.

GI
goran.ivancic.35
17:53 10.09.2014.

Svasta

TU
Tupislav
09:30 30.08.2014.

Mislim da vise necu podržavati islamske teroriste kao ni iranski nuklearni program jer bi moga nahebati :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije