NA DANAŠNJI DAN

Odore bivše JNA

JNA
Foto: Vojna povijest
24.11.2015.
u 12:37

Najnovija je donacija obitelji Gabrovec iz Samobora. Riječ je o značajnoj kolekciji vezanoj uz general bojnika JNA Alojza Gabrovca

Posebna cjelina u zbirkama Vojnog muzeja zbirka je odora, a jednu od cjelina čine i odore bivše JNA. Do sada je taj dio bio zastupljen malim dijelom odjevnih komada bez posebnih oznaka. Što se oznaka tiče, Muzej posjeduje metalne oznake za kompletiranje odora iz tvornice IKOM koja je proizvodila veći dio znakovlja za potrebe bivše vojske. Svi dijelovi koji su u fundusu nisu vezani za neku osobu posebno što donekle umanjuje »muzejsku priču i zanimljivost«. Izuzetan pomak čini najnovija donacija obitelji Gabrovec iz Samobora. Riječ je o značajnoj kolekciji vezanoj uz general bojnika Alojza Gabrovca, po nacionalnosti Slovenca, ali kako se radilo o bivšem SFRJ-u, dobrim je dijelom života bio vezan uz Zagreb, gdje je i pokopan 2012. godine. 

Svojim radom i životom postaje dio i hrvatske vojne povijesti. Rođen je 20. svibnja 1923. u Verdu kod Vrhnike. U partizanima djeluje kao pomoćnik političkog komesara bataljona Cankareve brigade, politički komesar Belokranjske brigade, politički komesar podoficirske škole 7. korpusa i načelnik OZNA-e ljubljanskog područja. Članom KP-a Slovenije postao je 1942. godine. Nakon rata bio je zapovjednik pješačke brigade, u Beogradu pripadnik gardijske brigade. U Zagrebu obnaša dužnost načelnika podoficirske škole. Obnašao je također dužnost načelnika uprave Tehničke službe Generalštaba JNA. Prije umirovljenja 1970. obnašao je dužnost zapovjednika Vojarne »Maršal Tito«. U Beogradu je 1952. završio Vojnu akademiju, 1954. školu za unutrašnje poslove i 1965. Školu za narodnu obranu. S nizom umirovljenih slovenskih generala potpisuje 28. svibnja 1991. »Poruku slovenačkoj i jugoslovenskoj javnosti« s apelom za razboritost, vrlo umjerenim, a već sljedećeg dana priključuje se znatno oštrijoj izjavi. Donacija obitelji Gabrovec osim odora, knjiga i fotoalbuma iz vojnog života obuhvaća i cijeli niz visokih odlikovanja: Red bratstva i jedinstava sa srebrenim vijencem, Red narodne armije sa srebrenom zvijezdom, Red rada sa zlatnim vijencem, Red za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Medalja zasluga za narod, Red partizanske zvijezde s puškama, uz još neke medalje za 10, 20, 30. i 40. godišnjicu JNA. Uz odlikovanja, tu se nalaze i diplome Vojne akademije 1952, diplome Škole za unutrašnje poslove 1954, diploma Ratne škole više Vojne akademije 1965. godine.

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo obitelji Gabrovec na donaciji koja upotpunjuje veliku prazninu vezanu uz nedavnu prošlost, a koja će vjerojatno biti motiv i mnogim drugim potencijalnim donatorima da otrgnu zaboravu dijelove svojih obiteljskih povjesnica.

Ključne riječi

Komentara 1

PI
Pikador
23:51 25.11.2015.

zbog razumljivosti čin generala trebalo je navesti u JA originalu, jer general bojnik sigurno nije bio, pa se neznam je li to general major ili general potpukovnik.************************************** Molim da netko stručno objavi koji su ekvivalenti činova u HV danas i nekadašnjoj JNA. Nap, ne zna se jeli skupnik ekvivalent desetaru ili vodniku itd. a i ekvivalenti vojnih formacija nisu nigdje jasno razlučeni . Čemu napr, odgovara bojna HV ? Da li bataljonu ili brigadi bivše JA ? Meni bi to bila interesantna a posebno korisnatema . Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije